Præst: Mikkel og Guldkortet er vigtig

TV2s julekalender har i år fokus på forbrug. Sognepræst Poul Joachim Stender håber, at julekalenderen og finanskrisen kan få danskerne til at bruge færre penge på julegaver. (Foto: Keld Navntof Foto: Keld Navntoft

- Vi taler om ateisme og islam som faktorer, der truer kristendommen, men en af de ting, vi kæmper hårdest imod, er materialisme, siger sognepræst Poul Joachim Stender og hilser det velkomment, at TV2s julekalender handler om forbrug

Årets TV2 julekalender, Mikkel og Guldkortet, der for tiden finder vej til de danske tv-skærme, handler om forbrug og stiller spørgsmålet: Bliver man lykkelig af at kunne købe alt i verden?

- Sidste år brugte vi 10 millioner kroner på julegaver alene her i Danmark. Det er alt for mange penge, og jeg håber, at finanskrisen og måske også julekalenderens fokus kan være med til at ændre det, lyder det fra sognepræst Poul Joachim Stender.

Vigtigt med fokus på forbrug
Mikkel og Guldkortet har samme manuskriptforfattere, Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen, som julekalenderen Jesus og Josefine:

- TV2 har vist Jesus & Josefine, som handlede om kristendommen, og Jul i Valhal, som tog udgangspunkt i den nordiske mytologi. Mikkel og Guldkortet handler om pengenes magt. Pointen er, at det materielle og penge er vigtige, men det er ikke alt, fortæller TV2s programchef Keld Reinicke.

Sognepræst Poul Joachim Stender mener, at julekalenderens fokus på forbrug er vigtigt:

- Det er i høj grad nødvendigt at fokusere på, at penge ikke er alt. Vi taler om ateisme og islam som faktorer, der truer kristendommen, men en af de ting, vi kæmper hårdest, imod er materialisme

Legeværelser forveksles med BR 
Julekalenderen handler om den 11-årige Mikkel, som drømmer om at få mange og dyre julegaver. Mikkels familie er imidlertid spændt hårdt for økonomisk pga. et optimistisk huskøb og det tegner hverken til mange eller dyre julegaver. Dette ændres, da Mikkel redder en nisse og derfor kan få sit højeste ønske opfyldt: At kunne købe alt i hele verden.

Sognepræst Poul Joachim Stender mener, at mange børn har det ligesom Mikkel:

- Ofte kan man ikke se forskel på børns legeværelser og en BR legetøjsforretning! Jeg tror, at det er vigtigt, at forældre tager sig sammen og er modige nok til at give deres drengebørn en hammer og nogle søm og deres teenagepiger en varm jakke, så de kan undgå forkølelsessår. Der er jo heller ikke nogle drenge, der vil kysse en pige med sår på munden, siger Poul Joachim Stender drilsk.

Fittness hindrer nærvær
- I virkeligheden er det ikke bunker af legetøj og gaver, som børnene vil have. De ønsker sig nærvær fra deres forældre. De elsker juleaften, fordi den aften skal far og mor ikke på arbejde eller til fitness. Der skal hele familien bare være sammen, mener Poul Joachim Stender og siger videre:

- Juleaften er der ingen præster, der klager over støjende børn i kirken. Børnene er nemlig optaget af samværet med deres forældre og de bliver grebet af de voksnes alvor.

Julekalenderen vises hver aften på TV2 kl. 20.00 frem til juleaften. Enkelte aftener er tidspunktet ændret pga. EM håndbold.