Opskrift

På påskebordet kommer ægget før hønen

En klassisk dansk ret med æg er sol over Gudhjem. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Intet påskebord uden æggeretter. Sognepræst Louise Sihm Knudsen giver her fem velsmagende bud på retter med æg i anledning af påskedagene

Lige siden tidernes morgen har man stillet spørgsmål om universets opståen og livets oprindelse.

Det har ofte udmøntet sig i spørgsmålet om, hvem der kom først, ægget eller hønen. Spørgsmålet rummer en satire over filosofien, fordi den med sin spekulation siden oldtiden har kredset om spørgsmålet, uden dog at være kommet nærmere et svar.

Det kommer vi nok heller ikke her, så vi lader hønen ligge og ser nærmere på æggene.

Med fem svar, eller blot fem bud på forskellige måder at kokkerere æg på:

1. Æg ”pocheret” i tomatsauce

1 portion. Tilberedningstid: 15 minutter

Du skal bruge:

  • 1,5 – 2 dl tomatsauce
  • 1 æg
  • evt. et lille drys parmesan, frisklavet
  • evt. et lille drys frisk basilikum, finthakket

Hæld saucen i en kasserolle og lav en lille fordybning i midten.

Slå ægget ud i fordybningen og lad det simre på laveste blus i 9-11 minutter, til ægget er, som du kan lide det.

Det er lækrest, hvis kun hviden og det yderste af blommen er stivnet, så den inderste del af blommen er som et skønt blødkogt æg. Ægget bliver ikke helt samlet, så det er rigtigt, hvis hviden siver ud og blander sig med saucen.

Kilde: Sandra Pugliese: ”Spis sundt. Spis italiensk”

2. Luksus-morgenæg

4 portioner.

Du skal bruge:

  • 1 tsk. olivenolie
  • 4 skiver serranoskinke
  • 2 håndfulde spinat
  • 1 håndfuld revet parmesan
  • 4 æg, str. M/L
  • Salt & friskkværnet peber
  • Basilikum eller purløg til pynt

Tænd ovnen (varmluft) på 175 grader.

Smør fire ovnfaste forme eller kopper med en smule olivenolie. Placer 1 skive skinke rundt i kanten af hver form. Skyl spinaten, hak den groft og fordel den i bunden af formene. Riv parmesanen groft over et rivejern, fordel i formene og kværn en smule salt og peber over.

Slå nu et æg ud i hver form, og rør forsigtigt rundt i æggehviden med en gaffel, så du blander spinat, parmesan og æggehvide uden at ødelægge blommen.

Sæt morgenæggene i ovnen i 15 minutter, indtil æggehviden er fast.

Top med en smule hakkende krydderier efter eget valg og drys med lidt salt og peber. Servér straks.

Kilde: Emma Martiny: ”Herlig og ærlig mad”; FADL´S forlag

3. Spejlægsreder med gulerod, sprød ost & karse

Til én person skal du bruge:

  • 1 stor gulerod
  • 1 tsk. olivenolie
  • 2 skiver ost, f.eks. gouda
  • 1-2 æg
  • salt & friskkværnet peber
  • Endvidere: karse og 1 håndfuld spinat

Brug en kartoffelskræller og lav lange strimler af guleroden.

Opvarm en pande og steg gulerodsstrimlerne i olivenolien, indtil de begynder at tage farve.

Skub dem ud til siden af panden og placér de to skiver ost i midten af panden.

Fordel nu gulerodsstrimlerne rundt i kanten af osten, så det danner en rede.

Slå 1-2 æg ud i midten af reden, alt efter hvor sulten du er, og skru blusset ned på lav varme.

Kværn salt og peber over og lad spejlægget stege færdig, imens osten i bunden langsomt bliver gylden og sprød.

Servér spejlægsreden på en bund af grofthakket spinat og med et drys af karse på toppen.

Kilde: Emma Martiny: ”Herlig og ærlig mad”

4. Frittatamuffins

Frittata er et fancy italiensk ord for æggekage eller omelet.

Til 10 små eller 6 store muffins skal du bruge:

  • 1 dl græskarkerner
  • 1 squash
  • 1 porre
  • 2 tsk. olivenolie
  • 100 gram feta
  • 5 æg, str. M/L
  • 0,5 dl mælk
  • 2 spsk. fuldkornsmajsmel (eller hvede-, spelt- eller boghvedemel)
  • Salt & friskkværnet peber

Tænd ovnen (varmluft) på 175 grader.

Kom græskarkernerne på en tør pande og rist dem et par minutter, imens du gør resten af ingredienserne klar.

Rengør porren og kassér roden og de mest mørkgrønne blade. Skær porren i skiver og squashen i tern og kom begge dele på panden med græskarkernerne sammen med en smule olivenolie. Lad det stege i 5-10 minutter, indtil squashternene begynder at tage farve.

Tag panden af varmen, smuldr fetaosten over og vend rundt. Fordel derefter straks pandens indhold i 10 muffinforme.

Pisk æg, mælk, mel, salt og peber sammen i en skål og hæld det over grønt- og fetablandingen i muffinformene. Husk, at muffinsene vil hæve, så fyld ikke æggemassen helt op til kanten.

Bag dine frittatamuffins 10-20 minutter, alt efter deres størrelse, indtil de er gyldne og faste.

Kilde: Emma Martiny: ” Herlig og ærlig mad”

5. Sol over Gudhjem

Til 4 personer.

Dette smørrebrød er en klassisk bornholmsk ret - indbegrebet af sol og dansk sommer, hvor ægget ligner solen på en tallerken. På et påskebord minder retten os om, at livet sejrer over døden, og solen - Jesus - sejrer som uovervindelig.

Du skal bruge:

  • 4 stk. flotte røgede sild
  • 1 bundt purløg
  • 1 bundt radiser
  • 4 stk. æggeblommer (evt. pasteuriserede)
  • 4 skiver rugbrød
  • 1 smule smør

Skær hoveder og haler af sildefileterne.

Åbn sildefileterne fra bugen og tag først rygbenet ud. Skrab derpå de små ben, der sidder på de yderste fileter væk.

Fjern så mange af de små ben som muligt, - helt kan man ikke undgå dem.

Læg sildefileterne på det smurte brød, drys med rigeligt fintsnittet purløg og radiser i tynde skiver og læg en æggeblomme på hver sildemad. Friskkværnet peber, evt. et lille drys salt og en kølig bornholmsk øl til.

Kilde: Brdr. Price: ”Sol over Gudhjem”