Serie: Kristen musik

Ortodoks sang vækker store følelser

"Det er jo en slags bøn, det vi synger, som bliver sat i musik, og det tror jeg også betyder noget for mange mennesker, for der er noget meditativt og inderligt over det," siger korleder i Sanderum Kirkes russisk ortodokse kor Kamilla Sørensen. Foto: David Beale/Unsplash

Ortodoks korsang har en helt særlig klang, som ikke normalt høres i den danske folkekirke. Men i Sanderum Kirke står organist og korleder Kamilla Sørensen for et ortodoks menighedskor, der tilføjer et magisk element til nogle af kirkens gudstjenester

I Sanderum Kirke i Odense bruges der flere forskellige slags kor. Til den ugentlige gudstjeneste synger voksenkoret, og cirka en gang om måneden synger kirkens ungdomskor. De sidste fire år har kirkens derudover også haft et ortodoks menighedskor, som synger til gudstjenester cirka seks gange i løbet af året.

Koret er opstået på initiativ af kirkens præst Pernille Svendsen, som introducerede Kamilla Sørensen, der er korleder og organist i kirken, til den anderledes korstil for fire år siden:

”Jeg startede i stillingen den 1. marts 2016, og Pernille fortalte mig med det samme om den ortodokse musikstil. Hun inviterede mig med på det halvårlige korsangsstævne i ortodoks korsang, der blev afholdt senere den samme måned. Jeg deltog og blev meget betaget af musikken,” fortæller Kamilla Sørensen.

Den specielle korstil vækker følelser
Det ortodokse menighedskor i Sanderum Kirke er inspireret af den russisk ortodokse kirkesangstradition. I Sanderum Kirke består menighedskoret der synger den ortodokse stil, af modne korsangere, som synger de fleste af sangene på dansk.

”Korstilen er flerstemmig, men det er meningen, at vi skal få det til at lyde som én stemme, som om vi er en stor flok. Og så er det meningen, at der skal synges uden musikledsagelse. Samtidig er sangene ikke helt lige så nemme at lære, som for eksempel salmer. På den måde både udfordrer og betager sangstilen,” fortæller Kamilla Sørensen og fortsætter:

”Vi øver os normalt i menighedshuset, men der sker noget helt særligt når vi går over i kirkerummet og synger. Ortodoks musik har nogle helt andre harmonier og klange, som virkelig kommer til udtryk i kirkerummet og giver en næsten magisk følelse. Den sikrer tudegaranti, sagde en af korsangerne en dag til mig. Jeg er meget betaget af, hvad denne type musik gør ved folk.”

Sætter et særligt præg på gudstjenesten
I Sanderum Kirke er der tre præster ansat, men det ortodokse menighedskor synger en 4-6 gange om året, og kun når Pernille Svendsen står for gudstjenesten. Under disse gudstjenester gøres tingende lidt anderledes end sædvanligvis, uden dog af forstyrre gudstjenestens egentlige form.

”I stedet for at stå oppe ved orglet, så synger vi nede i kirken. Koret synger præ- og postludium, samt fadervor under nadveren. Men derudover giver det også en særlig fællesskabsfølelse omkring gudstjenesten, at vi står blandt menigheden” fortæller Kamilla Sørensen.

”Det vækker nysgerrighed, og folk kommer tit og spørger, om de må prøve at være med. Det er jo en slags bøn, det vi synger, som bliver sat i musik, og det tror jeg også betyder noget for mange mennesker, for der er noget meditativt og inderligt over det, på en eller anden måde. Men samtidig har musikken også nogle satser, der har et hurtigere tempo og som er mere udadvendte, og det appellerer til folk på en anden måde.”

Lyt her til russisk ortodoks korsang: