Sådan laver du et jødisk påskemåltid

Ultraortodokse jødiske mænd pakker de bagte, usyrede brød i Jerusalem. Jøder over hele verden spiser usyret brød i påsken, hvor de mindes Israels udfrielse af Egypten for cirka 3500 år siden. Foto: MENAHEM KAHANA Denmark

Kristendom.dk bringer her opskrifterne på et traditionelt jødisk påskemåltid

Pesach er det jødiske ord for påske, og højtiden fejres til minde om, dengang jøderne forlod fangenskabet i Egypten og begav sig ud på deres 40 år lange vandring i ørkenen mod det forjættede land. Natten inden dræbte dødsenglen alle førstfødte egyptiske børn, mens alle de jødiske børn overlevede. Måltidet bærer derfor præg af både sorg, glæde og travlhed.

Grundstammen i det jødiske påskemåltid er bitre urter, charoset, hårdkogte æg, lam og usyret brød.

Bitre urter
Bitre urter, gerne syv af slagsen dyppes i saltvand for at minde om det jødiske folks lidelser i fangenskabet. Bitre urter kan for eksempel være radiser og selleri, men andre grøntsager som gulerødder og peberfrugt skåret i stave kan også sagtens bruges i vore dage.

Denne del af måltidet er meget nemt og kræver blot, at man vasker grøntsagerne og skærer dem i stave.

Charoset
Charoset er en slags mos eller fast grød, der symboliserer den mørtel, som jøderne brugte til at bygge egypternes huse, mens de var slaver i Egypten. Den spises alene med ske eller sammen med matzah, det jødiske usyrede påskebrød.

Børnene elsker som regel charoset, som der i virkeligheden er lige så mange opskrifter på, som der er jødiske familier. Vi bringer her en enkelt, men andre søde sager såsom tranebær og alle mulige andre bær, figner, dadler og sesamfrø kan også bruges.

Opskrift:
To håndfulde finthakkede valnødder
Fire skrællede og hakkede store madlavningsæbler
Lidt sød vin til at fugte med
2 tsk kanel
2 tsk sukker
2 tsk honning

Valnødder og æbler blandes, så konsistensen bliver som mørtel
Massen fugtes med vin. Smag til med kanel, sukker og honning. Charoset skal opbevares i køleskab natten over for bedste smag.

Charoset kan holde sig cirka tre dage i køleskab.

Et hårdkogt æg
Det hårdkogte æg skal ses som symbol på jødernes håb om at kunne vende tilbage til deres eget land. Et hårdkogt æg skal have 8-10 minutter i kogende vand.

Lam
Lam er en fast del af et jødisk påskemåltid. Det spises i erindringen om de slagtede lam, hvis blod frelste jøderne fra dødens engel, da han gik forbi hvert hus natten inden flugten fra Egypten og dræbte den førstefødte. Men ikke hos jøderne, som med offerlammets blod havde lavet et tegn på husets dørstolper.

Opskrift:
1 godt stykke lammekød
1/2 tsk sort peber
1 tsk salt
Lidt frisk skåret ingefær
2 fed hvidløg, hakket
1/4 kop olivenolie
1/4 kop sojasauce
1/4 kop Dijonsennep
1/2 kop brun farin
2/3 kop citronsaft

Tag en skål og bland salt, peber, sojasauce, ingefær, hvidløg, olivenolie, Dijonsennep, brun farin og citronsaft. Placer lammekødet i et fad og marinér det med blandingen. Dæk fadet til og sæt det i køleskabet i mindst otte timer eller natten over. Forvarm grillen i ovnen (eller den udendørs grill) til medium varme. Tag lammet ud af køleskabet og dræn marinaden. Marinaden hældes i en gryde og bringes i kog. Skru ned for varmen og kog marinanden ind, så den bliver let fortykket. Smør lammet ind i olie. Grill lammet 40 til 50 minutter over indirekte varme hold en minimumstemperatur på 65 grader. Stil lammet til afkøling og skær det derefter i tynde skiver
Server med marinaden over lammet eller ved siden af .

Mange serverer en frisk salat til lammet. Salaten er dog ikke en del af det traditionelle påskemåltid, men noget som falder i nutidens smag.

Usyret brød
Usyret brød (brød uden gær) er den ret, der om nogen definerer den jødiske påske. Det spises i mindet om brødet dengang og skal derfor være uden gær, fordi jøderne i Egypten skulle flygte og ikke havde tid til at lade brødet hæve. Usyret brød hedder matzah- eller matzoh-brød.

Det er vigtigt at bruge det såkaldte matzoh-mel, som kan bestå af hvede, byg, spelt, rug og havre. Fem korn, som i løbet af den jødiske påske kun må bruges til brød og tørstegning og ikke andet. Korn, der skal bruges til matzoh-brød, har i øvrigt været under et specielt tilsyn fra det øjeblik det blev høstet, for at være sikker på, at der ikke er ekstra fugt i det.

Opskrift:
2 kopper matzoh mel
1/2 tsk salt
1/2 tsk hvidt sukker
1 kop vand
1/2 kop vegetabilsk olie
4 æg

Forvarm ovnen til 190 grader og lav bageplader klar med bagepapir. 
I en stor skål blandes matzoh mel, salt og sukker godt sammen. Bland vand og olie og hæld det i en gryde. Bring vand-olieblandingen til kogning. Hæld kogende vand over matzohmelblandingen og rør indtil det hele er blandet godt sammen. Pisk et æg ad gangen i blandingen og lad den hvile i 15 minutter. Form dejen til ruller med olierede hænder
Arranger rullerne på det forberedte bagepapir. Bag ved 190 grader i 50 minutter.

Orker man ikke selv at bage det usyrede brød, kan det købes i forretninger.