Popularitet: Pave Frans haler ind på Johannes Paul

Blandt amerikanske katolikker, der jævnligt går til messe, vurderer 95 % pave Frans positivt - heriblandt ser to-tredjedele endda "meget positivt" på paven. Foto af paven på besøg i en belastet forstad i Rom: Scanpix. Foto: © Corbis. All Rights Reserved.

Kort tid før sit 2-års jubilæum kan pave Frans fejre, at han er populær blandt både USA's katolikker, ikke-troende og protestanter

Om få dage har pave Frans været pave i to år. Og han har for alvor slået sit navn fast. Op til jubilæet kan pave Frans glæde sig over en ny undersøgelse, der viser, at han er mere populær i USA end nogensinde før - og næsten lige så velanset som den populære og respekterede pave Johannes Paul II (pave i perioden 1978- 2005).

Alt i alt ser syv ud af 10 amerikanere "positivt" eller "meget positivt" på paven, viser en telefonisk undersøgelse foretaget i februar blandt voksne amerikanere af det amerikanske PEW Research Center. Frans er populær blandt USA's katolikker, men også meget velanset blandt protestanter og især ikke-troende amerikanere. 

Blandt katolikker, der ugentligt går til messe, vurderer 95 procent ham positivt - heriblandt vurderer to tredjedele ham "meget positivt". 86 procent af de katolikker, der mere sjældent går til messe, ser ligeledes positivt på paven. Undersøgelsen viser desuden, at paven er nogenlunde lige populær blandt både mænd og kvinder og forskellige etniske grupper. 

Protestanter og de, der kalder sig selv ikke-troende, har et positivt syn på paven - for de ikke-troende drejer det sig endda om en voksende begejstring. Omkring seks ud af 10 protestanter og to tredjedele ikke-troende amerikanere har et "positivt" eller "meget positivt" syn på pave Frans. Da paven blev valgt i marts 2013, havde kun 39 procent af de ikke-religiøse amerikanere et positivt syn på ham.

Hermed er pave Frans' popularitet næsten på højde med den meget populære pave Johannes Paul II. Frans' forgænger, pave Benedict, nåede ikke så højt op på Pew Research Centers popularitetsskala.

Et lige så interessant perspektiv i undersøgelsen er det faktum, at langt de fleste amerikanere i dag føler, at de kender nok til pave Frans til at kunne vurdere ham.

Andelen af amerikanere, der har et negativt syn på pave Frans, ligger stabilt på 15 procent ligesom ved forrige undersøgelse. Men mens 29 procent i marts 2013 ikke havde en mening om paven eller ikke kendte nok til ham til at kunne danne en mening, er det tal nu nede på 15 procent.

Den nye undersøgelse, der viser pave Frans' popularitet, blev foretaget via telefoninterviews blandt 1504 voksne amerikanere af Pew Research Center mellem den 18. og 22. februar 2015. 

Tre pavers popularitet | Create infographics