Pia Kjærsgaard: Mine forældres skilsmisse påvirkede min konfirmation

Da Pia Kjærsgaard blev konfirmeret, fik hun en guldring af sin far. Den gjorde hendes mor vred, for hun mistænkte den for at være købt brugt, fortæller hun om familiestridighederne omkring den store dag. Foto: Thomas Lekfeldt/Rtizau Scanpix

Da Folketingets formand Pia Kjærsgaard blev konfirmeret i 1961, var der ingen taler, heller ikke fra konfirmanderne selv. Måske er børn blevet mere frimodige i dag, tænker hun

Hvordan var din konfirmation?

Jeg blev konfirmeret i Hellerup kirke, fordi vi boede i Hellerup, så det var meget naturligt. Jeg husker konfirmationen meget tydeligt. Jeg havde nypermanentet hår, nye sko, ny kjole, handsker, salmebog, lommetørklæde og det hele. Jeg var ikke rigtig nervøs, for vi havde jo gennemgået det hele til konfirmationsforberedelserne. Det føltes meget naturligt. Der var heller ikke nogen i min klasse, der ikke blev konfirmeret. Det var ikke som i dag, hvor det desværre er mere almindeligt at vælge konfirmationen fra.

Kan du prøve at beskrive din konfirmationsfest?

Festen var lidt underlig, for mine forældre var lige blevet skilt, og de var ragende uvenner, så jeg har ikke de bedste minder fra den dag. Min mor måtte ikke komme i kirken for min far, så jeg måtte tage over til hende om eftermiddagen for at dele det lidt op. Så jeg holdt faktisk to fester den dag. Det var virkelig hårdt.

Der blev ikke holdt nogen taler, hverken af mig eller andre. Det var ikke rigtig oppe i tiden, som det er i dag. Jeg tror heller ikke, at der var nogle af mine venner, der holdt taler til deres fest. Måske er børn blevet lidt mere frimodige i dag, men dengang var det slet ikke på tale.

Hvilke gaver fik du?

Jeg fik en knaldrød paraply, som stadig står i mit paraplystativ i entréen. Det var meget moderne dengang, at piger fik paraplyer i konfirmationsgave. Vi var mere små damer dengang, så derfor skulle man have en paraply. Jeg fik også en blå cykel. Min far gav mig en meget smuk guldring, hvilket min mor blev irriteret over, fordi hun var sikker på, at han havde købt den brugt. De var ikke rigtig kloge.

Hvad lavede du på din blå mandag?

Vi var i Tivoli. Det var hyggeligt, og vi havde allesammen vores andendagstøj på. Som jeg husker det, gik vi rundt som små damer i vores spadseredragter med højhælede sko, paraply, håndtaske og permanentet hår - det har sikkert set ret sjovt ud. Vi tog alene derind, men det var ikke den helt store, vilde fest. Det var dejligt at prøve at stå på egne ben, man havde så meget at tale med sine venner om, og gaverne skulle også vises frem.

Pia Kjærsgaard fotograferet i sit stiveste puds på konfirmationsdagen. Foto: Privat