3 gode råd til vintervandring i Danmark

Man kan forberede en del hjemmefra, så de forskellige måltider bliver ekstra lækre. Eksempelvis er det svært at have æg med i rygsækken, uden de går i stykker. Dette kan man komme omkring ved at slå dem ud og hælde dem i en plasticflaske, inden man tager afsted på tur – så kan man starte dagen med røræg så nemt som ingenting. Her vinterbillede fra Stevns. Foto: RASMUSSEN PER

Snør vandrestøvlerne og spænd teltet på rygsækken: Her får du en række gode råd til madlavning, overnatning og påklædning, så du lettere kan trodse kulden og begive dig ud i den smukke, danske vinter

Hvis temperaturen er under nulpunktet og jorden er dækket af iskrystaller, kan det for mange virke som en stor udfordring at opholde sig og særligt overnatte udendørs. I virkeligheden handler det bare om at være rigtigt klædt på, have et åbent sind og lysten til at kaste sig ud i noget nyt – så er det slet ikke så svært.

Sådan skal du spise

Uden mad og drikke duer vandreren ikke. Det er vigtigt at sørge for at få nok energi, når du opholder dig udendørs mange timer, måske endda mange dage, i træk. Så lad januarkuren blive hjemme og fyld i stedet rygsækken med gode sager. Chokolade, kiks og andre snacks er en sikker vinder i de sene eftermiddagstimer efter mange timer i vandrestøvlerne.

Desuden kan det varme mangt et voksenhjerte at prioritere at have enten en god flaske rødvin eller lignende med i rygsækken – på trods af, at det går stik imod alle principper om at pakke så let som muligt.

Man kan forberede en del hjemmefra, så de forskellige måltider bliver ekstra lækre. Eksempelvis er det svært at have æg med i rygsækken, uden de går i stykker. Dette kan man komme omkring ved at slå dem ud og hælde dem i en plasticflaske, inden man tager afsted på tur – så kan man starte dagen med røræg så nemt som ingenting.

En detalje der er vigtig at huske på er, at man ikke behøver et køleskab, når man overnatter ude om vinteren. Temperaturen er helt automatisk lav nok til, at du uden problemer kan opbevare forskellige madvarer i tasken og i teltet.

Afslutningsvist er en pandelampe en god måde at gøre madlavningen lettere på. Med en pandelampe har man større bevægelsesfrihed end med en almindelig lommelygte, og særligt om aftenen, hvor det helt sikkert er mørkt, når aftensmaden skal kokkereres, er det praktisk at have begge hænder fri.

Sådan skal du sove

For at dagene udendørs kan nydes mest muligt, er det vigtigt at også nætterne er gode. Det bliver de, hvis man sørger for en ting: At holde varmen. Så er det ingen sag at sove i telt eller, hvis man er rigtig eventyrlysten, under åben himmel.

For at have de bedste forudsætninger for ikke at komme til at fryse, selvom temperaturen er under nulpunktet, er det vigtigt at have et godt liggeunderlag og en ordentlig sovepose. Liggeunderlaget kan være af den selvoppustelige slags og gerne være mellem 3-5 cm tykt. Denne slags underlag isolerer godt og er langt mere komfortable at ligge på end de klassiske skumunderlag. Desuden fylder de mindre, alt afhængig af mærke og tykkelse.

En god vintersovepose kan være med enten dun- eller fiberfyld. Forskellen på materialerne er, at en sovepose med dun fylder og vejer langt mindre end en med fiber, men koster til gengæld ofte en del mere. Man skal være opmærksom på soveposens komforttemperatur, som gerne må gå ned til omkring -10, hvis man vil være sikker på at kunne holde varmen i de frostklare vinternætter.

Et ekstra fif til at holde på varmen om natten er at have en hue på, når man sover. Omkring 30% af kropsvarmen forsvinder ud gennem toppen af hovedet, så hvis man hører til de kuldskære, kan en hue gøre en stor forskel.

Sådan skal du klæde dig på

Uld er enhver udendørsentusiasts bedste ven. Tøj i materialer som uld og dun kan virke som dyre investeringer, men de viser sig ofte at være alle pengene værd, hvis man opholder sig meget udendørs i de kolde vintermåneder.

Med denne slags gode materialer er det langt nemmere at holde sig varm, og dermed have større overskud til at nyde det sted, man er: Hvad end det er at give sig tid til at stoppe op og lade sig opfylde af naturens skønhed i løbet af dagens vandring, eller at lytte til endnu en røverhistorie i aftenens mørke under den klare, stjernespækkede himmel.

Det særligt gode ved at bruge tøj lavet af uld, herunder også de inderste lag, er, at uld fungerer svedtransporterende. Det fragter altså fugten væk fra din krop, og på denne måde forbliver du varm. Kunststof virker på samme måde men har den ulempe, at det hurtigt begynder at lugte dårligt, hvis man er aktiv i løbet af dagen.

Uld derimod behøver i princippet ikke at blive vasket, for at komme af med den dårlige lugt, men har en selvrensende effekt som gør, at man kan nøjes med at hænge sit tøj op og lufte det. På denne måde kan man få nogle få stykker tøj til at række over mange dage og hermed holde vægten i rygsækken nede.

En anden sjov detalje ved uld er, at man kan bruge ubehandlet fåreuld som middel mod vabler. Den ubehandlede uld indeholder lanolin, som har en helende effekt, hvis uheldet skulle være ude og huden brudt. Samtidig virker den bløde tot som en stødpude, hvis man lægger den imellem støvlen og det udsatte sted på foden.