5 ruter i Tyskland: Følg Luthers rejser under Reformationen

Under Reformationen måtte Luther i en periode gå under jorden. Her ses slottet Veste Coburg på grænsen mellem Thüringen og Bayern, hvor Martin Luther opholdt sig næsten seks måneder i år 1530. Foto: animaflora - Fotolia

Besøg slottet, hvor Luther under Reformationen søgte tilflugt i 1530, eller gå ad stierne, hvor Luther rejste. Her er fem ruter i Tyskland i Luthers fodspor

Har du nogensinde forestillet dig Tyskland på Martin Luthers tid? I forbindelse med Reformationen og opgøret med den katolske kirke måtte han påtage sig mange rejser for blandt andet at forsvare sine skrifter.

Fem steder i Tyskland findes såkaldte Lutherveje, hvor du kan følge i reformatorens fodspor. Og som du nok kan tænke dig, foregik Luthers rejser i 1500-tallet i et noget langsommere tempo end rejser nu til dags, så her er rig mulighed for fordybelse, bøn og refleksion.

Nedenfor kan du se, hvor i Tyskland Luthervejene befinder sig. Hold musen over billederne af Luther for mere information.

Bayern byder på natur, kirker og Luthers tilflugtssted

Luthervejen i Bayern er næsten 100 kilometer lang og løber blandt andet gennem Neustadt, hvor Luther prædikede i St. Georg Kirken i år 1530.

Du kan også vælge at slå vejen forbi byen Coburg, som Luther kom forbi flere gange. I 1518 besøgte han den på vej til Augsburg, hvor et forhør af kardinalen Thomas Cajetan ventede. Under forhøret nægtede Luther at trække sine 95 teser tilbage, og han klagede efterfølgende over Cajetan til paven.

Det er også muligt at besøge Veste Coburg-slottet. Her søgte Luther beskyttelse i næsten seks måneder i 1530. Det var en af de mest produktive perioder i hans liv, hvor han skrev en række essays og salmer.

Oplev Luthers rejser i Hessen – fra Wittenberg til Worms

I 1521 havde Luther været til en rigsdag i Worms, hvor han havde forsvaret sine skrifter. På vejen hjem til Wittenberg iscenesatte den tyske kurfyrst Frederik en kidnapning af Luther, som blev bragt til borgen Wartburg, hvor han kunne være i sikkerhed. Efter Luthers kritik af kirken var der stor fare for, at han ville blive arresteret på vej hjem fra rigsdagen.

Luther endte med at bo på Wartburg i næsten et år. Det var under dette ophold, at han oversatte det Det Nye Testamente fra græsk til tysk.

I Hessen har du mulighed for at vandre på nogle af de strækninger, som Luther rejste på turen fra Wittenberg til Worms og på afstikkeren til Wartburg. Specielt borgen Wartburg, der troner sig op over den omkringliggende skovs trætoppe, er et besøg værd.

Sachsen byder på århundreder gamle stier med tilknytning til Reformationen

På Luthervejen i Sachsen er der masser steder, der har tilknytning til Reformationen. Her er især mulighed for at blive klogere på Luthers kone, Katharina von Bora.

Vejene tager dig for eksempel forbi ruinen af klostret i Nimschen, som hun flygtede fra, da hun og nogle af klostrets andre nonner begyndte at fatte interesse for den lutherske reformbevægelse. Byerne Zöllsdorf, hvor hun senere boede, og Torgau, hvor hun døde, ligger også på ruten.

I Sachsen er der også rig mulighed for at se Reformationens indflydelse på, hvordan de protestantiske kirker er udsmykket.

Sachsen-Anhalt var essentiel for Reformationen oger fyldt med Luthers liv

Sachsen-Anhalt er måske mere end noget andet sted arnestedet for Reformationen, og Luthervejen er fyldt med steder, der kan gøre dig klogere på Martin Luthers liv.

Du kan for eksempel besøge hans føde- og dødsby Eisleben eller Wittenberg, hvor han underviste på universitetet. Det var også her, Luther startede Reformationen, da han i 1517 slog de berømte 95 teser op på døren på byens slotskirke.

I Sachsen-Anhalt ligger et væld af både bykirker og små landsbykapeller, hvor man kan hvile sig eller tilbringe en stille stund i bøn og refleksion.

Masser af spor af reformatoren Luthers uddannelse i Thüringen

Hvis man er interesseret i, hvordan Martin Luther blev til reformatoren Luther, er der rig mulighed for at lære mere på Luthervejen i Thüringen. Her ligger blandt andet byen Eisenach, hvor han gik i skole og lærte grammatik, retorik og logik.

Du kan også besøge Erfurt, hvor Luther studerede teologi på universitetet. Det var oprindeligt Luthers fars ønske, at sønnen skulle studere jura, men på en rejse til netop Erfurt slog lynet ned tæt ved Luther. Han bad om nåde og lovede at blive munk, hvis hans liv blev skånet. I Erfurt ligger der også en smuk katedral, der bliver oplyst om aftenen.

På stierne i Thüringen finder du over 30 steder, der har direkte relation til Luthers liv. Ruten er forbundet med Luthervejene i Sachsen og Sachsen-Anhalt og strækker sig derfor over i alt mere end 900 kilometer.

Borgen Wartburg som Luther blev "kidnappet" til for at kunne være i sikkerhed. Wartburg kan besøges på Luthervejen i Thüringen. Foto: Thomas Otto - Fotolia