Pinse

Ved pinse fejrer kristne Helligåndens komme og kirkens fødselsdag. På billedet ses Pave Frans, der holder pinsemesse i Peterskirken i Vatikanet. Ved pinse er der tradition for at kirkeledere bærer rødt. Farven rød symboliserer nemlig Helligånden og dens optræden som ildtunger pinsedag. Foto: Tony Gentile/Reuters/Ritzau Scanpix

Foråret er fyldt med kristne helligdage, og en af dem er pinse. Mens mange holder fri, markerer kirken en af de vigtigste begivenheder i den kristne historie. Men hvad fejrer man egentlig? Og hvorfor hedder det pinse? Få svar på det hele her

Pinsen er en af de vigtigste højtider i kristendommen, for her fejrer kristne Helligåndens komme og kirkens fødselsdag.

I denne artikel får du svar på alle spørgsmål, du måtte have om pinse. Du kan læse om historien bag pinse, om traditioner, Helligånden og meget mere.

Vil du vide mere om kristendommen? Læs vores temaside her.

Indhold

  • Hvad er pinse?
  • Hvad skete der ved pinse?
  • Hvorfor fejrer kristne pinse?
  • Hvordan fejrer man pinse?
  • Hvad betyder pinse?
  • Pinse i kirken
  • Hvad er Helligånden?
  • Pinsesalmer
  • Pinsebevægelsen
  • Hvornår er det pinse?
  • Test din viden om pinse

Hvad er pinse?

Pinse er en kristen højtid og en af forårets mange helligdage.

Pinse falder efter både påske, hvor Jesus blev korsfæstet, døde og genopstod, og efter Kristi himmelfart, hvor han steg til himmels.

Inden Jesus steg til himmels ved Kristi himmelfart lovede han sine disciple, at Helligånden ville komme for at døbe dem og give dem kraft til at forkynde det kristne budskab, og det er Helligåndens komme, kristne fejrer ved pinse.

Pinsen falder syv uger, eller 49 dage, efter påskedag og 10 dage efter Kristi himmelfart. Fordi påsken følger månens cyklus, rykker datoen sig for disse højtider hvert år. Dog falder pinsen altid i maj eller juni.

Pinse stammer fra den jødiske højtid shavuot, der oprindeligt var en høstfest. Shavuot har sidenhen fået tillagt en mere teologisk betydning, og nu fejrer jøder, at Moses modtog de ti bud på Sinaibjerget og sluttede pagt med Gud. Højtiden falder tæt ved pinse.

Se denne video, hvor du får pinsen forklaret på et minut.

Hvad skete der ved pinse?

Hovedkilden til pinseberetningen findes i Apostlenes Gerninger kapitel 2 i Det Nye Testamente.

Da Jesus 10 dage inden steg til himmels, fortalte han disciplene, at de skulle vente i Jerusalem, indtil Helligånden ville komme og give dem kræfter.

Disciplene var alle samlet den dag hvor Helligånden kom. Med ét kom en lyd, der lød som et kraftigt vindpust, og Helligånden viste sig som ildtunger, der fordelte sig på disciplene og gjorde, at de kunne tale sådan, at alle kunne forstå dem uanset modersmål.

Peter begyndte herefter en prædiken til det jødiske folk, hvor han fortalte, at Helligånden var kommet, som det blev forudsagt i Det Gamle Testamente. Han fortalte også om Jesus, og om hvordan han var den ventede Messias.

Læs Peters pinseprædiken her.

Alle i forsamlingen var overbeviste efter Peters prædiken og spurgte, hvad de skulle gøre. Peter fortalte, at de skulle lade sig døbe, og det gjorde de. De var tre tusinde mennesker, der alle blev omvendt og dermed kom til at udgøre den første kristne menighed.

Hvorfor fejrer kristne pinse?

Ved pinse fejrer kristne Helligåndens komme og kirkens fødselsdag.

Helligånden er helt central i den kristne tro. Helligånden er en del af den kristne treenighed og forstås af mange som Guds tilstedeværelse i verden.

Helligåndens komme blev varslet allerede i Det Gamle Testamente, blandt andet i Joels bog kapitel 3, og profetien går igen flere steder i Bibelen.

Da Helligånden kom ved pinse, gav den muligheden for at forkynde det kristne budskab.

Inden mennesket byggede Babelstårnet, talte alle samme sprog. Formålet med tårnet var at nå himlen, og dette straffede Gud med at give alle folkeslag forskellige sprog, så de ikke kunne forstå hinanden og dermed ikke bygge tårnet.

Med Helligåndens komme genopstod muligheden for gennem Gud at kommunikere med hinanden og dermed at sprede det kristne budskab.

Helligåndens kraft var altså et helt nødvendigt redskab i forkyndelsen af det kristne budskab, og den muliggjorde, at den første kristne menighed blev etableret pinsedag. Af den årsag er pinsen også en fejring af kirkens fødselsdag.

LÆS OGSÅ:De kristne højtider

Hvordan fejrer man pinse?

Der er ikke længere nogle stærke folkelige traditioner forbundet med pinsen, men fra midten af 1800-tallet var der mange steder i landet tradition for at “se pinsesolen danse”. Traditionen gik ud på, at man skulle se morgensolen, enten ved at stå meget tidligt op eller ved at feste igennem hele natten.

Mange kristne højtider forbindes med nogle specielle madtraditioner, for eksempel juleanden, påskelammet og de varme hveder ved store bededag. I lang tid har der dog ikke været nogen madtradition forbundet med pinse. Det forsøgte den forhenværende og nu afdøde biskop af Roskilde Stift, Jan Lindhardt, at lave om på. I et samarbejde med Foreningen Fiskebranchen forsøgte han i 1999 at gøre fisken til pinsens spise, og hvert år kåres pinsens fisk.

Det er ikke helt tilfældigt, at det er fisken, der bliver markedsført i forbindelse med pinse. Fisken har nemlig en central symbolsk betydning i kristendommen.

Nogle katolikker beder pinsenovene de ni dage, der er mellem Kristi himmelfart til pinsedag.

Læs også forhenværende biskop Steen Skovsgaards oplevelse med at fejre pinse i Jerusalem.

Hvad betyder pinse?

Pinse kommer af det græske ord pentekosté, der betyder den halvtredsindstyvende, og den hedder sådan, fordi pinsen falder på 50. dag efter påske.

Mange steder kaldes pinse for pentecost, og i Storbritannien og nogle andre steder kaldes dagen for whitsun, der er en sammentrækning af white og sunday, altså hvid søndag. Hvid søndag er måske en reference til, at mange blev døbt denne dag, hvor kristne traditionelt bærer hvide klæder.

Pinse i kirken

Kirkeåret er inddelt i nogle forskellige farver, og pinsens farve er rød. Rød symboliserer ild og Helligånden, og i forbindelse med pinse dekorerer nogle kirker derfor kirkerummet med røde genstande. Det kan for eksempel være nadverbordets dug.

Mange steder i verden bærer præster også rødt, når de afholder pinsegudstjeneste.

I England er højtiden den mest populære dag for konfirmationer og dåb, mens konfirmationer ikke må finde sted pinsedag i den danske folkekirke.

Her kan du se en optagelse af Pave Frans pinseprædiken i Peterskirken i Vatikanstaten fra 2021.

Hvad er Helligånden?

Helligånden kan for mange være et noget flyvsk begreb, og det kan være svært at sætte sig ind i, hvad det egentlig betyder.

Helligånden er en del af den kristne treenighed, som består af Faderen, Sønnen og Helligånden - altså Gud, Jesus og Helligånden.

Hertil er mange fortolkninger, både i forhold til hvilken rolle og status Helligånden har i treenigheden, men også i forhold til hvad Helligånden egentlig er.

Helligånden er ofte symboliseret med vind, ild, vand eller en due. Mange forstår netop Helligånden som en slags vind, der altid er der, men som ikke kan materialiseres. Til forståelsen er også ofte, at ånden er Guds tilstedeværelse på jorden. Den er overalt hele tiden.

I denne artikel gennemgår professor Niels Henrik Gregersen og præst Hans P. Pedersen hver sin forståelse af Helligånden.

Idéen om en hellig ånd er ikke kun en kristen tanke, men er faktisk udbredt i flere af verdensreligionerne. Både jødedommen og islam har et begreb for en hellig ånd, men de betragter begge en stærk dyrkelse af den som polyteisme - altså, at dyrke flere guder, hvad ikke er tilladt i de to religioner.

Pinsesalmer

Når kirken byder ind til gudstjeneste, er salmesang oftest en del af programmet, og det gælder også ved pinse.

Der findes en række forskellige salmer, man kan synge, når det er pinse, både i kirken og i hjemmet.

Blandt dem er for eksempel Grundtvigs “I al sin glans nu stråler solen”, Kingos “Nu nærmer sig vor pinsefest” og en række andre smukke salmer, der passer til højtiden.

Pinsebevægelsen

Rundt omkring i landet ligger pinsekirker, og måske har du undret dig over, hvordan en højtid kan lægge navn til en hel kirkelig bevægelse.

Pinsekirken er en kristen bevægelse, der startede i USA i 1906, som har et særlig fokus på Helligåndens virke. Det er heraf kirken har sit navn, da man ved pinse fejrer Helligåndens komme.

Det der især er karakteristisk for pinsekirken er, at tilhængerne tror, at Helligånden virker gennem troende med særlige kræfter som tungetale og helbredelse.

Der er omkring 50 pinsekirker i Danmark med omkring 5000 medlemmer fordelt i hele landet.

Hvornår er det pinse?

Pinse falder på 50. dagen efter påskedag og 10 dage efter Kristi himmelfart. Påskedag fastsættes efter månens cyklus, og datoerne for alle tre begivenheder varierer derfor fra år til år. Pinsen falder dog altid i maj eller juni.

Se her hvordan pinsen falder de kommende år

  • 2022 5. juni
  • 2023 28. maj
  • 2024 19. maj
  • 2025 8. juni
  • 2026 24. maj

Test din viden om pinse

Hvor meget fik du med?

Test din viden om pinse her, og se hvor mange rigtige du kan få.

Pinsen stammer fra den jødiske pinsefejring shavuot. Højtiden var oprindeligt en høstfest, men nu fejrer jøder, at Moses modtog de ti bud på Sinaibjerget i Egypten. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Ritzau Scanpix
Pinsefortællingen står beskrevet i Apostlenes Gerninger kapitel 2. Her står blandt andet, hvordan Helligånden kom over Jesu disciple og gav dem kræfter til at forkynde Bibelens budskab. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Det er måske de færreste, der forbinder pinsen med stærke traditioner. Det ville forhenværende biskop Jan Lindhardt gøre op med, da han i 1999 ville gøre fisken til pinsens spise. Hvert år kåres årets pinsefisk, og vinderne har blandt andet været havtaske og pighvar. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Pinsen markeres i kirker verden over, og mange steder bæres farven rød, som er symbolsk for Helligånden. Nogle steder bruger man røg for at symbolisere, at Helligånden kom som tunger af ild og satte sig på disciplene. Foto: Vatican Media/Reuters/Ritzau Scanpix
Helligånden symboliseres ofte med en due, især i kunsten. Denne symbolik har afsæt i Bibelen, hvor Helligånden blandt andet i Matthæusevangeliets kapitel 3 optræder som en due. Foto: Kieutruongphoto/Pixabay