Klassiker

Bertel Haarder: Pinsen er en højtid med store følelser

Pinsen drejer sig om det afgørende i ethvert trosforhold, mener kirkeminister Bertel Haarder. Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix

For Bertel Haarder er pinsen af central betydning for både hans egen tro og for åndslivet generelt. Læs eller genlæs interviewet her

Når solen stråler og oplyser både kirkerummet og sjælen, så er det pinse, mener landets kirkeminister, der tro mod sin højskolebaggrund også forbinder den forestående højtid med to skønne pinsesalmer. Men pinse er også romantik og et billede på de store følelser og dramaer, som er nødvendige, hvis vi skal være hele mennesker.

Hvad betyder pinsefor dig?
"Pinse er for mig uløseligt forbundet med Grundtvigs ufatteligt smukke pinsesalme: "I al sin glans nu stråler solen" med hele naturromantikken og den korte, dunkle forklaring på pinsen i 14 ord: "...i Ordets navn, som her blev kød og fór til Himmels hvid og rød". Bemærk den typisk grundtvigske sammenblanding af kristentro og nationale farver. Det hele hænger sammen hos Grundtvig. Det nationale er en del af den åndelighed, som Guds ord kommer til. Guds ord kommer jo ikke til noget fremmed. Det kommer til det gudsskabte menneske."

Hvordan fejrer du pinse?
"Den pinse, jeg husker bedst, er forbundet med en anden Grundtvig-salme: "Du, som går ud fra den levende Gud" med verselinjerne:

"Skin over vang som en morgen med sang,
morgen i maj, når det grønnes!
Liflighedsmagt gøre dorskhed opvakt,
så på Guds nåde der skønnes!"

"Jeg forbinder salmen med pinsen 1969. Jeg var i kirke i Skodborg i Sønderjylland og hørte en prædiken af daværende sognepræst Helge Skov, som senere blev Askov-forstander og biskop. Solen stod ind ad det lille vindue og oplyste hele kirken. Dét blev for mig indbegrebet af pinsen."

Pinsener for en del danskere decideret uforståelig - for hvad vil det sige at Helligånden kommer?
"Pinsen er svært tilgængelig. Den er en romantisk højtid, fyldt med åndelighed, svær at forklare. Men samtidig drejer den sig om det afgørende i ethvert trosforhold. Det, der med et fint ord kaldes det transcendente, det hinsidige, det evige, som ikke bare er noget efter døden, men også en rigdom her og nu."

- Det er svært at forstå, men tænk, hvor livet ville være fattigt, hvis det kun bestod af fødsel og død, spise og drikke, kamp og samarbejde. De fleste mennesker kan ikke leve med den fattigdom. De (vi) søger efter noget, der bringer os i forhold til døden og evigheden, ondskaben og kærligheden. Det, som ikke bare Bibelen, men også den store litteratur og de store dramaer med de store følelser handler om. Pinsen er billedet på åndslivet og gudslivet som noget afgørende i menneskelivet til alle tider.