Master Fatman: Pinse er at være levende og fuld af kærlighed

Uanset om man vil det eller ej, så er Helligånden til stede, mener Master Fatman. Foto: Leif Tuxen.

Manglende folkelig interesse for pinsen behøver ikke være et problem. Tværtimod kan det være et tegn på, at pinsen og Helligånden har vundet forlængst, mener tv-vært med mere Master Fatman

Master Fatman, alias Morten Lindberg,er kendt af de fleste danskere som en mand, der hylder det store format, både inden for tøjstørrelser og inden for kærlighed. Hans forhold til pinsen er bestemt af den Helligånd, som han mener løfter sjælen op og fylder os med skabertrang og skaberkraft.

Hvad betyder pinse betyder for dig?
- Pinsen er en vigtig højtid for mig. Min dreng går på en Rudolf Steiner skole, som er et af de steder, hvor højtiderne både holdes i hævd og bliver ennaturlig og vigtig del af årets gang - og det daglige liv. Altså bliver levende. Og det er det, som pinsen handler om for mig. At blive levende. Kroppen - for nogens ved kommende ganske stor - er en dejlig ting. Man kan bevæge sig og gøre ting, somman ikke troede var mulige, røre ved hinanden og med et let kærtegn fortælle mere end tusinder af salmer og ord.

- Men kroppen er ingenting uden sjælen. Det er sjælen, der er duracel-batteriet i kroppen, hvis man for en gangs skyld må have lov til at udtrykke sig så populært. Hånden på skulderen af en god - men også træt kollega, er ikke kroppens værk, men sjælen der "taler".

- Sjælen er forunderlig og også som en ål ved Silkeborgsøerne en varm sommerdag, meget svær at holde fest i. Den er næsten uudgrundelig, og hele tiden er der et værelse mere - nede for enden af gangen. Men sjælener intet, hvis Ånden ikke ånder på den. Der er Ånden, som løfter sjælen op - og derigennem giver skaberkraft og skabertrang. Hold da fast, hvor jeg elsker den Ånd! Det er pinsen for mig. Masser af Ånd som fylder os alle ud.

Hvordan fejrer du pinse?
- Med bevistheden om pinsens betydning, til Københavns Karneval og så med en stor, stor rodet pinse-frokost, hvor man skal være rigtig, rigtig, rigtig ond for ikke at blive inviteret med. Og endelig ved at lade sjælen være ekstra åben overfor Åndens indflydelse.

Har du nogen bud på, hvordan pinsen gøres mere forståelig for de mange, som opfatter højtiden ret abstrakt, for hvad vil det sige at Helligånden kommer?
- Bare det faktum, at de fleste ikke tager sig af højtiden, er jo et kæmpe vink med en vognstang om, atKristus og hans mission i den grad er landet. At det individuelle har sat sig i os.

- Man kan jo også sige, at uanset om man vil det eller ej, så er Helligånden til stede. Om man såventer i nystrøget skjorte foran sit kammer eller dingler rundt med en shawarma i hånden på Strøget - så er impulserne rundt omkring en. En åben dør er derfor altid god.

- Folk er hellerikke dumme. De er istand til selv at tænke og tænke meget abstrakt, og det i sig selv er jo Helligåndens fortjeneste. Resultaternekommer ikke altid til syne. præcis som man selv synes, de skal. Jeg ser ikke det, at folk ikke forholder sig til pinsen, som et problem. Problemet er snarere, at vii det hele taget ikke, konstant og hele tiden og i hvert fald 4 gange om året, tager vores liv op til revision. Har man trykt en masse foldere om pinsen, og er der ingen der vil have dem, så er det jo en selv, der har et problem.