Pinsen er også en jødisk fest

Den jødiske pinse hedder shavuot og afholdes, ligesom den kristen pinse, 50 dage efter deres påske. Foto: stock.xchng

At påsken udover at være en kristen højtid er og oprindelig var en jødisk fest ved de fleste. Men det er nok de færreste, der tænker over, at det forholder sig på samme måde med pinsen

Når kristne fejrer nadverens indstiftelse, påsken og Frelserens genopstandelse, fejrer jøderne pesach til minde om udfrielsen af slaveriet i Egypten.

Pesach betyder i øvrigt forbigang altså at dødsenglen gik de jødiske hjem forbi, mens den førstefødte i alle de egyptiske hjem blev dræbt.

Shavuot jødisk pinse

Til pinse fejrer kristne Helligåndens komme og den kristne kirkes fødsel. Der er altså sket noget siden påske.

Det er det samme hos jøderne, hvor man til pinse fejrer pagtslutningen på Sinais bjerg. Her hvor Moses modtog de ti bud og hvor jøderne indgik den pagt med Gud eller Jahve, som han kaldes på hebraisk som siden hen har betydet, at de ser sig selv som Guds udvalgte folk.

Pinsen er også en af de højtider, hvor man mødes og det var blandt andet derfor, at disciplene stimlede sammen i Jerusalem ved pinsetide det forår, hvor Jesus var korsfæstet, død, begravet, genopstanden og altså nu væk igen.

Modløse sad de og vidste ikke rigtig, hvad de skulle gøre. Jesus var faret til himmels for lidt over en uge siden, og de var triste og hang med hovedet til trods for festivitasen omkring dem.

Men så kom Helligånden over dem og historien fortæller, at Peter holdt en tale, der var så god at mere end 3000 omvendte sig og lod sig døbe til kristendommen denne første pinse.

Men de fleste vedblev med at være jøder og de fejrede den jødiske pinse, der oprindeligt er en frugtbarhedsfest fuld af glæde, hvor man takker Jahve for årets hvedehøst.

Den hedder Shavuot og foregår blandt andet ved at man pynter op med grønne planter og blomster både i synagogen og derhjemme.

Den centrale fejring varer to dage og finder dog sted i synagogen, hvor man hører om både de 10 bud og om Ruth, der blev stammoder til David.

Himlen åbner sig til pinse

Men jødisk pinse fejres også derhjemme, hvor mange spiser mad lavet af mælk og honning, fordi jøderne ved pagtslutningen blev lovet et land, der flød af mælk og honning.

Mange jødiske mænd sover ikke pinsenat, men bruger tiden på at fremsige bønner og håbe, at de oplever det korte øjeblik, hvor himlen ifølge jødisk overlevering åbner sig pinsenat, så man kan se dens herlighed.

Om morgenen kan man den dag i dag se unge jødiske mænd gå hen mod grædemuren og takke Jahve pinsemorgen. Takke for pagten, for Israel og fordi jøderne blev det udvalgte folk.

Pinse er nemlig for jøderne som at stå ved Sinai igen, mens det for kristne er Helligåndens komme.