Klassisk interview

Charlotte Dyremose: Pinsen har vi hele året

Jeg fornemmer Helligånden hver dag, hvilket jo ikke er så mærkeligt, da den er alle vegne omkring os og med os alle dage, siger Charlotte Dyremose. Foto: Kristian Djurhuus.

Pinsen er lettere at forstå end julen og påsken, sagde Charlotte Dyremose for præcis otte år siden

Hvad betyder pinse for dig?
- Pinsen er den højtid, som vi har med os hele året i modsætning til jul og påske, der er en markering af begivenheder,som sker på helt konkrete tidspunkter. Sådan er det ikke med pinsen, for nok steg Helligånden ned på en bestemt dag, dengang det første gang blev pinse. Men siden har Helligånden jo været her hele tiden.

Hvordan fejrer du pinse?
-
Jeg fejrer primært højtiden i familiens skød, og så går jeg i kirke, helst pinsesøndag. Men prædiker min lokale præst først 2. Pinsedag, kan jeg sagtens vente til der.

- I det hele taget kigger jeg altid lidt rundt på listen, inden jeg går i kirke, hvad jeg gør med jævne mellemrum. Det vil sigenogen gange kan det være hver søndag i flere uger, og så kan der pludselig gå en måned, uden jeg har været afsted.

- Men jeg kan lide at gå i kirke, og jeg er tilmed så heldig at have både mange kirker og mange forskellige præster inden for cykelafstand, og det bruger jeg ret målrettet efter hvilken stemning jeg er i, og omprædikenen skal være let og legende eller mere dybdegående.

Har du nogen bud på, hvordan pinsen gøres mere forståelig for de mange, som opfatter højtiden ret abstrakt i forhold til de ret konkrete hændelser i julen og påsken- for hvad vil det sige, at Helligånden kommer?

- Ja, julen og påsken er i virkeligheden noget af en mundfuld at forholde sig til, når man ser nærmere påde historiskebegivenheder, som de markerer.En jomfrufødsel og engenopstandelse er ret specielle.Så er det nemmere at forholde sig til det åndelige. Jeg tror faktisk også, at de fleste danskere kender Helligånden, men at de måske ikke omtaler det de mærker som Helligånden. De siger i stedet, at der er mere mellem himmel og jord, og at de kan mærke, at "der er et eller andet".

- Selv fornemmer jeg Helligånden hver dag, hvilket jo ikke er så mærkeligt, da den er alle vegne omkring os og med os alle dage. Den kommer over én indimellem, hvor man tænker "hov, der var da et eller andet". Man er ikke spor i tvivl, når det sker.

- Alligevel tror jeg også,at Jan Lindhardt har ret, når han siger, at det er nemmere at forstå pinsen, hvis man har noget konkret at forbinde den med. Måske kunne det også - tro mod højtidens åndelige karakter - blot være at sætte sig ned og tænke sig om og ikke have travlt med andet end at være... Det kan være store ting i en fortravlet tid som vores.