Ramsdalsagen afgjort

"Det havde skabt respekt, hvis Ramsdal var gået"

Hvis afgørelsen i Ramsdal-sagen er normen for behandlingen af tilsvarende sager fremover, så behøver man som præst ikke tage sig særlig i agt, når man i udtalelser til pressen tager afstand fra det præsteløfte, man har indgivet. Foto: Privat Foto: Ole Juul

Ramsdal har skabt mistillid til sig selv, og det må mennesker i Ramsdals sogn forholde sig til, skriver Ole Juul som reaktion på afgørelsen i Ramsdalsagen

Per Ramsdal fik sine ”15 minutters berømmelse” (Andy Warhol), ja mere til, men da det alligevel ikke længere var så interessant, men i stedet direkte farligt for hans embede, valgte han tirsdag eftermiddag at trække sine udtalelser om nødløgn tilbage og sikkert inderligt håbe på, at de sognebørn, han med sine udtalelser har såret, vil tilgive ham.
 
Selv udtaler han i en pressemeddelelse, ”at naturligvis siger jeg aldrig noget i en prædiken eller begravelsestale, jeg ikke fuldt står inde for”.

En intetsigende undskyldning, og bemærkningen om ”at det kan se ud som om jeg vil distancere mig fra folkekirkens bekendelsesgrundlag” er ligeså tom, for når man læser Ramsdals alternative trosbekendelse (tidligere trykt i KD), så er der ikke alene tale om en distance, nej, den er på afgørende områder i modsætning til folkekirkens bekendelsesgrundlag, som han nu åbenbart fremover vil forkynde på.

Men Københavns biskop, Peter Skov-Johansen, var tilfreds med disse udtalelser og enden på det hele blev, at Ramsdal skal tages grundigt i skole af Theodor Jørgensen. 

Hvis det er normen for behandlingen af tilsvarende sager fremover, så behøver man som præst ikke tage sig særlig i agt, når man i udtalelser til pressen tager afstand fra det præsteløfte, man har indgivet. Det ordnes med en samtale, en undskyldning og så lidt eftersidning.

Ramsdals tidligere udtalelser og meningstilkendegivelser, som han nu åbenbart trækker tilbage, har været af en karakter, der har tiltrukket folk, der i deres sympatitilkendegivelser har markeret en ligegyldighed over for folkekirken og alvoren i den tjenstlige sjælesorg, men de har vel aldrig svækket tilliden til kirken som sådan.

Denne tillid skabes og styrkes for langt de fleste medlemmer af folkekirken gennem mødet med deres egen præst. Ramsdal-sagen har været alt for outreret til gennemgribende at skabe mistillid til kirken.

Den har skabt mistillid til manden selv, og den er der så mennesker i Ramsdals sogn, der må forholde sig til. Man kunne have haft respekt for udfaldet, hvis Ramsdal i sit møde med biskoppen havde stået ved, hvad han havde sagt og derefter havde forladt embedet.

Nu bliver han i embedet, og så man for ham og sognet håbe på, at han får klinket skårene med sin menighed.

Ole Juul er teolog og forfatter og kommentator ved kristendom.dk