Nul point til Jesus!

Selvom vi forbereder os hele måneden på at fejre det, og det som sådan er længe ventet, så må vi holde fast i, at Gud faktisk var en uventet gæst, skriver Hanne Jul Jakobsen. Foto: Foto: .

Det er advent, og vi forbereder Jesu fødsel. Men han ville næppe være blevet budt velkommen i Danmark i dag, mener sognepræst Hanne Jul Jakobsen

Følg med i artikel-rækken 'Præstens Jul', hvor en række præster med julenavne fortæller om deres advents- og juletid. Hvad forventer de sig af julemåneden og hvilke udfordringer møder de?

Sognepræst Hanne Jul Jakobsen skriver:

Rør dog ikke ved min gamle jul! Fornyelse er godt, men når det kommer til julen, så vil vi have det, som vi plejer: juleevangeliet, et barn er født og tre æbleskiver med flormelis. Og det gør vi så i vid udstrækning, vi præster, men vi udsætter også historien om englene, hyrderne og stalden for alskens kreativitet: Vi skærer den ud i pap for de mindste, filter den for de store og bruger en vinkelsliber til de største.

Allerede når vi når november, begynder de fleste præster at tænke på, hvordan budskabet om fred og glæde skal skæres, så det bliver vedkommende og interessant igen i år.

Hvordan byder vi Jesus velkommen?
Og i år må det vel være relevant at spørge, hvordan vi ville byde Jesus velkommen i Danmark? "Hvad I har gjort mod én af disse mine mindste, har I gjort imod mig", siger Jesus. Den mest udsatte og udskældte gruppe hos os, må utvivlsomt være vores indvandrere. Hvordan byder vi dem velkommen?

Ja, i øjeblikket er vi igang med at vedtage et pointsystem, som vurderer mennesker i forhold til deres nytteværdi for samfundet. Vi afviser de mindste. De er for unyttige til at de er velkomne i Danmark. Lad os lave et eksperiment. Hvordan ville vi byde Jesus velkommen? Med et hosianna i det højeste og myrra skær? Næppe!

Jesus ville ikke kunne skrabe point nok sammen
Jesus har ingen Ph.d.-/kandidatgrad fra Danmark eller et af de udvalgte top 20-universiteter. Havde han haft det, havde vi taget imod ham med mere end åbne arme. Han har i det hele taget ingen færdiggjort uddannelse, og derfor giver det ham 0 point.

Jesus har heller ingen kvalificeret erhvervserfaring; i det hele taget vil hans arbejde med at forkynde Guds rigets komme, næppe regnes som erhvervsarbejde - og heller ikke hans arbejde med at helbrede syge og give nyt håb til fattige. Han har ingen fast indtægt, og derfor kan vi ikke give ham nogen point.

Han har utvivlsomt gode kommunikationsevner, taler desuden aramæisk og læser flydende hebraisk, men han mestrer hverken dansk, svensk, norsk - eller engelsk, tysk, fransk og spansk. Han får altså 0 point.

Han kunne have fået 20 point, hvis han ikke ville bosætte sig i et udsat boligområde, men med vores kendskab til Jesus, så ville det ligne ham usædvanligt dårligt, ikke netop at ville bo der - sammen med de udsatte. Så... 0 point.

Han havde fortjent at få de 10 point for deltagelse i humanitært arbejde, men han lever ikke op til kravet om, at det skal have foregået i en anerkendt global organisation. Altså 0 point.

Vi er altså ikke til dyrskue!
Jesus er ikke i nærheden af at blive budt velkommen i Danmark. "Hvad I har gjort mod en af disse mine mindste, det har I gjort imod mig". Vi tager ikke imod ham med hosianna og myrra skær, men lukker døren for ham og hundredvis af andre mennesker, som ikke lever op til vores krav om nytteværdi.

Vi giver point som til et dyreskue, hvor årets prægtigste kvæg bliver kåret. Der er noget helt fundamentalt galt med menneskesynet i den måde at pointgive på. Og ja, det kan synes som om jeg blander mig i politik, og det gør jeg også - for jeg mener faktisk ikke alene det er kirkens ret, jeg mener også det er kirkens pligt at råbe op, når samfundet begynder at tingsliggøre mennesker.

Kirken må altid stå på de svages side, og i det her tilfælde vil det helt oplagt kun være de stærkeste, dygtigste og rigeste, der bliver budt velkommen til Danmark. Det er ikke i orden.

Vi har allesammen nytteværdi
Ethvert menneske er skabt i Guds billede, og har som sådan uendelig stor værdi - selvom vi opfører os som om det ikke er tilfældet, så må vi insistere på, at alle mennesker er lige meget værd - at alle mennesker er uendeligt meget værd. Naivt?

Ja, det kan godt være, men det ikke desto mindre dybt grundfæstet i det kristne menneskesyn, at alle mennesker har værdi og at alle har noget at bidrage med til fællesskabet. Vi har allesammen nytteværdi.

Hvordan byder vi Jesus velkommen? Kaffemærket Gevalia havde for år tilbage en reklame med sloganet: "Hvilken kaffe byder du uventede gæster?" Det er advent, og vi venter på at fejre, at Jesusbarnet bliver født. Vi venter på besøg fra Gud.

Gud var faktisk en uventet gæst
Og selvom vi forbereder os hele måneden på at fejre det, og det som sådan er længe ventet, så må vi holde fast i, at Gud faktisk var en uventet gæst. At han blev menneske på en højest uventet måde og i et aldeles uventet setup.

Vi forventede en konge, og der kom en fattig tømrersøn, som insisterer på ubetinget kærlighed til Gud og næsten. Det har egentlig ikke så meget med æbleskiver og vanillekranse at gøre, men rør dog ikke ved min gamle jul.

Hanne Jul Jakobsen er sognepræst ved Møllevangskirken i Århus.