Gå ud på internettet og forkynd Ordet

Netforkyndelse

Tips fra erfarne præster og kirkelige kommunikatorer til prædikener i cyberspace både i tale og skrift

Stefan Klit Søndergaard, som er sognepræst i Broager kirke, har i flere år lagt sine lyd-prædikener på internettet.

Hvem kan have nytte af disse prædikener?
- Jeg ved det ikke. Måske er det ikke særligt interessant at lytte til prædikener på internettet, men jeg vil gerne have det at vide, hvis nogen synes noget andet.

Hvornår kommer prædikenen på hjemmesiden?
- Ikke før den er blevet holdt i en kirke for en menighed (de får den friske vare). Det kan dog godt være, at prædikenen er blevet indtalt, før den er blevet holdt i kirken. Det er nemlig nyttig at øve sig på den måde, så man kan sin prædiken rigtig godt, før den skal holdes.

Fremtiden?
I fremtiden har Stefan Søndergaard planer om at få lavet bedre lydoptagelser med stereo af hele gudstjenesten. Og til sidst en hel live udsendelse med levende billeder og lyd.

Vestermarkskirken i Grindsted har prædikener på mp3.  Gammel Rye kirke har også eksperimenteret med prædikener og konfirmationstaler i WMA og MP3.  På Danmarks Radios hjemmeside foreslår journalisten, at præster laver prædikener til 'podcast'. Podcast er det format, DR benytter.

Hvordan gør man?

Stefan Klit Søndergaard forklarer, hvordan han får sine talte prædikener på internettet:

- Jeg indtaler gennem et usb-headset på computeren, og anvender gratis-programmet Audacity. Mp3-formatet anvendes, fordi det er det mest gængse. Af hensyn til lydkvaliteten har jeg valgt at anvende så store lydfiler, at modem-brugere desværre ikke kan streame lyden.

Med lidt surfen på World Wide Web er det let at få inspiration til søndagens prædiken. Prøv f.eks. disse links:



Måske var det også en ide at bruge den moderne teknik til at hjælpe hørehæmmede med at følge med i prædikenen. I Zions Kirke i Esbjerg har man udstyret kirken med store fladskærme. Nu kan alle følge med i præstens prædiken.