Påskeklassiker

Hvorfor hører ægget egentlig påsken til?

Påskeægget - et universielt symbol på forårshøjtiden og straf for ikke at kunne gætte afsenderen på tilsendte gækkebreve.

Påsken er både en kristen højtid og en tid fyldt med folkelige skikke. De fleste af dem har noget med æg at gøre, for ægget står symbolsk for både frugtbarhed, sundhed og nyt liv

Påskeægget og gækkebrevet er meget kendte og elskede påskesymboler, som siden hedensk tid har stået for frugtbarhed og forår.

Påskeægget historisk set

I dag forbinder mange påskeægget med tradition og hygge. Ægget er blevet en fast bestanddel af højtiden. Symbolsk har ægget mange betydninger, for eksempel graven, som Jesus bryder ud af påskemorgen eller som et tegn på forår og frugtbarhed - livet, der bryder igennem vinterens hårde skal. Nogle tilskriver endda det lille runde æg magiske evner som sundhedsgiver.

Nogen sundhedseffekt har det muligvis haft dengang, hvor man ikke spiste æg i den lange fastetid, men først igen til påske. Efter syv uger uden æggets (og kødets) proteiner har datidens fastende med garanti haft god gavn af såvel æg som kød.

I dag er de fleste påskeæg af chokolade, og de gives typisk til børnene påskemorgen. Ofte er de gemt i haven af påskeharen, der betænker børn og barnlige sjæle med æg og nogle steder også små gaver. Skikken med påskeharen som den glade giver går tilbage til 1700-tallets Holland og Tyskland.

Traditionen om gækkebreve

Påskeæg får man også af dem, som ikke kan gætte de prikker eller streger, man har sat som underskrift på sit gækkebrev. Traditionen foreskriver, at har man ikke gættet fra hvem man har fået et gækkebrev inden tre dage, skal man give vedkommende et påskeæg. Gækkebreve skrives i dag primært af børn, der nogle uger før påske sender et kunstfærdigt klippet stykke papir tilisær bedsteforældrene.

Gækkebrevet er en dansk opfindelse og en videreudvikling af 1600-tallets bindebreve med de indviklede ordknuder, som hurtigt blev til rim og gæk.

Det har ikke altid været børnenes skik. De første gækkebreve kan dateres tilbage til 1700-tallet, hvor det var en sød måde forelskede unge mennesker kunne vise hinanden ømme følelser på.

At gække betyder at drille. Og vintergækken som ofte sendes sammen med gækkebrevet hed også oprindelig sommergækken, fordi den gækkede (altså drillede) med sommer ved vintertide. Det er også derfor, at et af de meget kendte gækkevers lyder:

En vintergæk, en sommernar, en fugl foruden vinger
En lille ven som har dig kær, en kærlig hilsen bringer
Mit navn det står med prikker
Pas på det ikke stikker

Ægget pustes og males

Ved påsketide er det er en fast tradition i mange hjem at male æg. Især familiens mindste plejer at være glade for kombinationen æg, farver og pensler.

Man kan puste æggets hvide og blomme ud, male på skallen og hænge den op i grene. Mange opfatter de pyntede grene som en rigitg forårsbebuder. Andre maler på hårdkogte æg, som enten kan spises senere eller leges med.

En af legene er at trante æg. På nudansk vil det hedde at trille æg. Man kan trille inden døre ned af slisker eller uden døre ned af bakker og skråninger. Man kan trille, så det drejer sig om at komme længst, eller så det drejer sig om at ramme de andres æg. Eller med andre regler. Disse lege giver familien en god mulighed for at være sammen i påsken.

En anden æggeleg er at pikke æg. Her stiller man sig to og to mod hinanden med hver et hårdkogt æg i hånden. Derpå banker man med små dup æggene mod hinanden, indtil et af dem er gået i stykker. Den, hvis æg holder længst, har vundet.

Påskens farveer gul: Gule påskekyllinger, gule påskeæg og gule påskeliljer hører ligesom Tuborgs Påskebryg med til påsken for de fleste. Til Kylle-Kyllerne, som siden 1994 har været påskebryggens officielle navn, kan der for eksempel spises lam.

Lammet er en klassisk påskespise ogdet ældste påskesymbol, som går helt tilbage til den jødiske påske, som også Jesusfejrede. Som bekendt var det også under det jødiske påskemåltid, at Jesus indstiftede nadveren.

Artiklen blev oprindeligt udgivet den 28/3 2006. Den er senest redigeret den 27/3 2018.