Danmark og Sverige er ikke enige om solhvervsfejring

Svenskere er vilde med blomster til midsommer, så vilde at de laver blomsterkranse af dem og putter på hovedet. Danmark tænder et bål, som man har puttet en heks på. Foto: Unsplash, Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Fejring af midsommer og sankthans - solhvervsfejringen i Danmark og i Sverige - foregår på to meget forskellige måder

Danskere og svenskere er enige om fejringen ved vintersolhverv, nemlig julen. Den handler på begge sider af Øresund om juletræ, gaver, god mad, Julemand (eller Tomten, som han hedder på svensk) og et besøg i kirken.

Men når vi i den anden ende af året fejrer sommersolhverv, så er det kun dele af maden – og et enkelt varsel, som danskere og svenskere er fælles om.

Ja, selv navnet er det ikke det samme: Svenskerne fejrer også midsommer, mens danskerne holder sankthans, og det er to forskellige fejringer. Vi gennemgår dem her punkt for punkt.

Tidspunktet

Siden 1952 har svenskerne holdt midsommer på den fredag og lørdag, der ligger tættest på d. 21. juni, som er det astronomiske sommersolhverv. Det vil sige, at den svenske midsommer er en flytbar højtid, hvor hele Sverige endda er lukket fra fredag til søndag. Svenskerne arbejder så også 2. pinsedag, da den dag blev inddraget som fri- og helligdag for at man kunne holde fri om fredagen til midsommer.

Den danske sankthansaften ligger derimod altid d. 23. juni, uanset om det er en hverdag eller en weekend, der kommer efter.

Midsommerstang eller sankthansbål

I Sverige danser man rundt om en midsommerstang eller en majstang, der er et kors lavet af træ beklædt med grønne grene og blomster, mens man i Danmark tænder et bål til sankthans, som man har puttet en heks på.

I vores naboland har man et væld af sanglege, som man synger og danser omkring midsommerstangen – og om juletræet også for den sags skyld. Den mest elskede af dem alle er ”Små grödarna”, hvor alle svenskere hopper rundt, mens de dels kvækker som frøer – og dels grynter som grise. Men også ”Räven raskar över isen” og ”Karrusellen” er klassikere om midsommerstangen.

I Danmark har vi kun én sang, nemlig Midsommervisen med tekst af Holger Drachmann. Til gengæld findes den på to melodier, den traditionelle af P.E. Lange Müller og så den mere moderne med musik af Shu-bi-dua.

Folkedans eller båltale

Mange steder i Sverige er der ved de officielle midsommerfester også folkedansere, der optræder omkring midsommerstangen, men der er aldrig talere. Det er der til gengæld i Danmark, hvor båltalen er et fast indslag til sankthans. Vi har derimod typisk ikke folkedans om bålet.

Grill og jordbær

Her er så et af de to punkter, hvor der i de sidste årtier er vokset vis dansk-svensk enighed frem. Nemlig at der skal grilles og spises jordbær. Men derudover har svenskerne store traditioner omkring sild til midsommer, som bestemt ikke er en del af den danske sankthansfejring.

Blomster

Svenskere er vilde med blomster til midsommer, så vilde at de laver blomsterkranse af dem og sætter på hovedet. Det gør danskerne ikke. Men såvel svenske som danske unge piger plukker blomster i midsommernatten og lægger under hovedpuden i håb om i drømme at se ham, som de skal giftes med. Et problem med det varsel er, at blomsterne skal plukkes i stilhed – og det er i reglen en stor udfordring, hvad enten man ”firar midsommar” eller holder sankthans.

Firande eller fest

Et svensk midsommarfirandet er en kæmpefest, der varer hele dagen og som regel starter om eftermiddagen fredag med offentlig dans om midsommerstangen og så fortsætter om aftenen derhjemme med masser af mad og drikke – og hvis man har børn også en midsommerstang i haven og endnu en tur med sang og dans. Senere om natten kan festen blive endnu vildere.

Svensk midsommer er derfor også uden sammenligning den tid på året, hvor svenskerne drikker mest – og der sker derfor masser af ballade og ulykker til en svensk midsommer. Det er således ikke usædvanligt, at en svensker får en midsommerstang i hovedet – og det kan lyde sjovt, men det kan være ret alvorligt, da de store af dem vejer langt over 100 kilo. Antallet af færdselsuheld, slåskampe og forbrydelser er desværre også store i den svenske midsommerweekend.

Den danske sankthans er som regel mere fredelig, i hvert fald når sankthans falder på en hverdag, og folk skal på arbejde dagen efter. Så er sankthansfesten som regel begrænset til en omgang grill og en hyggeligt samvær omkring et nærliggende sankthansbål.