New York glæder sig til at modtage paven

Reklame for pavens besøg i New York Foto: Dorte J. Thorsen

I eftermiddag lander Pave Frans i Washington. Torsdag går turen videre til New York. Her er arrangementer med paven så efterspurgte, at billetter skal vindes i et lotteri

New York er byen, der aldrig sover. Byen, der altid er i bevægelse. I disse dage pulserer og vibrerer den verdensberømte by på den amerikanske østkyst dog mere end normalt.
 
For selvom religion og tro normalt kun fylder lidt blandt verdensbyens kæmpestore reklameskilte og ikoniske bygninger, så er det anderledes i disse dage, hvor New York forbereder sig til at tage imod paven, der kan forvente en velkomst, som var han en rockstjerne eller en kongelig af Lady Diana-format.

Fra subway'ens dyb til skyskrabernes facader fylder besøget af pave Francis, som han hedder på amerikansk.
 
Ja, selv tv-kanalerne, der ellers primært beskæftiger sig med den amerikanske valgkamp, Nordkorea, Syrien, flygtningekrisen og andre tunge emner, bruger en del tid på pavens kommende besøg, som er et af efterårets højdepunkter i New York.

Besøget i New York indledes d. 24. september og varer indtil paven rejser videre til Philadelphia d. 26. september.

Som almindelig new yorker skal man dog være meget heldig for at få billetter til de begivenheder, som pave Frans deltager i, da alle billetter nok er gratis, men ens navn skal udtrækkes i det lotteri, som afgører, hvem der får de eftertragtede billetter.
Dette forhindrer dog ikke new yorkerne i at diskutere, om de mon alligevel skal tage til Central Park, som paven kører igennem – eller om de hellere skal blive hjemme foran fjernsynet.
 
Ja, selv turisterne har opdaget, at paven kommer til byen – og i New Yorks store katedral Sct. Patricks Cathedral på 5th Avenue, hvor han skal deltage i en bøn, drejer de fleste spørgsmål sig om, hvornår paven kommer.

Qua den store interesse for pavens besøg er messen dog henlagt til Madison Square Garden, som lægger tæt ved Empire State Building i Midtown, og som ellers huser store koncerter og sportsbegivenheder.
 
Derudover skal paven besøge en skole i Harlem og tale til FN´s Generalforsamling, der i det kommende år ledes af den danske politiker Mogens Lykketoft – og som i selvsamme uge, som paven kommer, skal huse det største antal regeringschefer, som nogensinde er kommet til FN. Endnu en historisk begivenhed, der altså fylder mindre end pavebesøget hos den almindelige new yorker, som er mere optaget af paven end at Kinas præsident og andre store politiske ledere kommer til byen.
 
Endelig skal paven besøge mindesmærket for terrorangrebet 11. september 2001, hvor han også vil bede en bøn. Billetterne hertil er forbeholdt pårørende til ofrene. Pårørende, som for kun få dage siden deltog i den årlige mindehøjtidelighed for terrorangrebet. En mindehøjtidelighed, hvor samtlige navne læses højt, mens vandet lige ved siden af bruser ned i dybet, dér hvor tårnene stod indtil dén septemberdag for 14 år siden.

Læs mere om programmet her
 
Udover New York besøger pave Frans også Washington DC og Philadelphia I USA, hvor han blandt andet skal forbi Det Hvide Hus og præsident Obama, skal tale i Senatet og meget mere.