Interaktiv salmeguide

Gå på opdagelse i en gylden salme af Grundtvig

N. F. S. Grundtvigs (1783-1872) "Morgenstund har guld i mund" er en kærlighedserklæring til morgenstunden og den nye dag. Her ses Roskilde Domkirke indhyllet i en gylden solopgang og morgendis. Læs en analyse nedenfor.

Hvad betyder "guld i mund"? og hvad er en "guldterning"? Udforsk ordenes betydning i denne interaktive artikel om Grundtvigs salme "Morgenstund har guld i mund" fra 1853

Nedenfor kan du bevæge dig ind i salmen af Grundtvig ved hjælp af vores interaktive ordforklaring.

Vi kender den alle sammen. Salmen, vi har sunget til morgensang eller til et sølvbryllup. Det er alle tiders danske morgensalme. Salmen (og melodien) oser af glæde og morgenlovsang.

"Morgenstund har guld i mund" blev skrevet i 1853 af ham, mange betragter som Danmarks største salmedigter - N.F.S. Grundtvig (1783-1872).

Grundtvig er den salmedigter, der har skrevet allerflest salmer til Den Danske Salmebog, og næsten en tredjedel af salmerne i salmebogen er enten digtet eller gendigtet af Grundtvig.

Her kan du blive klogere på, hvad denne kendte salme egentlig handler om, og hvad de enkelte ord og udtryk i vers og strofer betyder.

"Morgenstund har guld i mund"

Salme 752: "Morgenstund har guld i mund" i Den Danske Salmebog.

Kør musen over de markerede ord nedenfor:

Grundtvig var også præst og politiker. Han satte et afgørende præg på det danske undervisningssystem med sine tanker om folkeoplysning. Hans tanker om at alle danskere havde ret til viden og dannelse førte blandt andet til oprettelsen af folkehøjskolerne.

Melodien blev skrevet af den danske komponist Christian Barnekow (1837-1913) tre år senere.

Lyt til salmens guld nedenfor og syng med efter et lille forspil:

oF7EOJofJKE