Interaktiv salmeguide

Gå på opdagelse i "Det er så yndigt at følges ad"

N. F. S. Grundtvigs (1783-1872) "Det er så yndigt at følges ad" er en romantisk hyldest til ægteskabet og tosomheden. At være to om livet giver dobbelt så meget lykke! Læs en analyse nedenfor.

Hvad er en "fjederham" og hvad betyder det at "arneflammen er kærlighed"? Udforsk ordenes betydning i en interaktiv udgave af Grundtvigs romantiske salme "Det er så yndigt at følges ad"

Nedenfor kan du bevæge dig ind i salmen ved hjælp af vores interaktive ordforklaring.

Få salmer fejrer kærligheden som denne, der besynger det at være i en kærlighedspagt med et andet menneske.

Salmen er fast bestanddel i mange kirkelige vielser og bliver desuden ofte sunget til sølvbryllupper og andre kærlighedsjubilæer.

"Det er så yndigt at følges ad" blev skrevet i 1855 af ham, mange betragter som Danmarks største salmedigter - N.F.S. Grundtvig (1783-1872).

Her kan du blive klogere på, hvad de enkelte ord og udtryk i salmens vers og strofer betyder:

Kør musen over de markerede ord nedenfor:

"Det er så yndigt at følges ad"

Salme 703 i Den Danske Salmebog.

Grundtvig er den salmedigter, der har skrevet allerflest salmer til Den Danske Salmebog, og næsten en tredjedel af salmerne i salmebogen er enten digtet eller gendigtet af Grundtvig.

Grundtvig blev selv gift tre gange og fik fem børn.

Den drømmende melodi blev skrevet 13 år før af den romantiske guldalderkomponist C.E.F. Weyse (1774-1842). Komponisten C.E.F. Weyse skrev også melodier til en anden stor dansk salmedigter, nemlig B.S. Ingemann (1789-1862).

C.E.F. Weyse var én af de største danske guldalderkomponister. Andre store komponister fra den tid tæller Peter Heise (1830-1879) og P.E. Lange-Müller (1850-1926). Sidstnævnte skrev melodien til Holger Drachmanns berømte "Midsommervise".