Salmer skal overraske

Præst og forfatter Niels Johansen ønsker at give kirken nye salmer, som med et billederigt sprog holder fokus på evangeliet og de bibelske tekster.Foto: Fra hjemmesiden kor.dk/salmer. Bragt med tilladelse.

Nye salmer bør udgives i et ringbind og prøves af i gudstjenesten for at se, hvad der holder, og hvad der ikke gør, siger præst og salmedigter Niels Johansen, hvis salmer ligger tilgængeligt for alle på internettet

I sin store interesse for sang, lyrik og forkyndelse af evangeliet begyndte præst og forfatter Niels Johansen for 3 år siden at skrive sange og salmer.

Det er allerede blevet til adskillige tekster, hvor enten højdepunkter i livet, årets måneder eller de bibelske tekster bliver omsat til lyrik og tilsat nye melodier.

- Jeg har altid været begejstret for at skrive viser og sange, men jeg har haft for stor respekt for salmegenren til at skrive i den førend nu, fortæller Niels Johansen, der de sidste 30 år har udgivet flere digtsamlinger, bøger og film.

Forståelig og billedrig poesi
Niels Johansen skriver både sange og salmer til børn, unge og voksne. Han bestræber sig på, at hans tekster skal kunne forstås umiddelbart og synges i en forsamling uden litterære eller musikalske forudsætninger.

- Jeg ønsker, at mine salmer skal være tekstnære. Jeg forsøger at tage livtag med de bibelske tekster og oversætte dem. Men salmerne skal også indeholde poesi, og i stedet for moderne ord bruger jeg tidløse ord, som kan åbne teksten. Sproget må aldrig blive poppet, men skal stadig kunne forstås, siger Niels Johansen.

Billedmenneske
Niels Johansen kalder sig selv et billedmenneske, og bruger derfor gerne en mængde skæve billeder til at belyse de bibelske tekster.

Et eksempel på Niels Johansens sprogpoesi kan ses i hans salme "Gule lilje. Påskesol":

Gule lilje. Påskesol.
Bryder dødens monopol.
Stenen vælter. Engle ler.
Kristus lever. Han er her.
Kristus lever. Forårssol.
Hjerte find din liggestol.
Vi har grædt, men hørt og set
englen med sin guldtrompet

- Ordet liggestol er ikke noget nødrim, men en måde at bryde det mystiske bibelsprog og komme nyt salt i. Liggestolen er for eksempel et billede på, hvordan vi kan hvile i påskens budskab. Jeg prøver altså både at skrive traditionelt og samtidig bryde det traditionelle, fortæller Niels Johansen.

Niels Johansen vil med sine sproglige brydninger gerne overraske og få folk til at undre sig.

- Den engelske forfatter C.W. Lewis sagde, at man skulle blive surprised by joy. Det vil sige, at en salme skal vække begejstring. Hvis du ikke bliver overrasket i en salme, så skulle forfatteren have skrevet en kronik eller en lærebog i stedet, mener Niels Johansen.

Niels Johansen vil gerne skabe fornyelse i folkekirken og har været formand for "Kirkefondets udvalg for gudstjenestefornyelse" i 25 år. Samtidig holder han stadig af den traditionelle gudstjeneste og synes, det er vigtigt at holde fast i kirkens hellighed.

- Kunsten må ikke fjerne fokus fra evangeliet. Der skal være en indre respekt og nødvendighed, og kunsten skal være Kristus-centreret.

- Det er vigtigt, at man føler, at man er i kirken og ikke i et storcenter. Omvendt skal man også være til stede der, hvor folk er, siger Niels Johansen.

Ringbindsteologi
Niels Johansen har en stor salmeproduktion bag sig, og han synes, det er vigtigt, at der er noget at vælge imellem og sortere fra.

- Jeg går ind for en såkaldt ringbindsteologi omkring salmer. Det vil sige, at salmerne egentlig burde udgives i et ringbind og prøves af i gudstjenesten for at se hvad der holder, og hvad der ikke gør. Hvad der for eksempel var godt i 1970'erne, er ikke det samme som i dag. Hver ting til sin tid, mener Niels Johansen.

Tekst og melodi opstår sammen
Samtidig med at Niels Johansen skriver sine sange og salmer, skaber komponist og forfatter Werner Knudsen nye melodier til.

- Werner Knudsens melodier har både den traditionelle og den skæve tone, sådan som jeg også skriver. Vi har et godt samarbejde, hvor tekst og melodi opstår i proces. Vi filer på hinandens ting og giver hinanden råd, fortæller han.

Alle teksterne ligger på Niels Johansen og Werner Knudsens hjemmeside, hvorfra de nye melodier også kan downloades gratis. Alle teksterne kan dog også synges på traditionelle melodier fra koralbogen. Der er derfor rig mulighed for at integrere de nye salmer i kirken.

- Vi vil gerne have, at salmerne bliver sunget. Der er ikke nogen glæde ved, at de ligger i skuffen. I Skovlunde Kirke hvor jeg er præst, har vi forsøgt at synge en ny salme hver søndag fra et tillæg til salmebogen, siger Niels Johansen.

Præst og forfatter Niels Johansen ønsker at give kirken nye salmer, som med et billederigt sprog holder fokus på evangeliet og de bibelske tekster.Foto: Fra hjemmesiden kor.dk/salmer. Bragt med tilladelse.