Interaktiv salmeguide

Gå på opdagelse i Grundtvigs kendte pinsesalme

N. F. S. Grundtvigs (1783-1872) "I al sin glans nu stråler solen" har stort set været en fast pinsesalme i de danske kirker, siden han forfattede den 1843 og atter i 1853. Læs en analyse nedenfor. Foto: Tamas Zsebok - Fotolia

Hvad betyder "alt den Ånd, som daler" og "Jesu-navnets offerskål"? Bliv klogere på, hvad Grundtvig egentlig siger i den kendte pinsesalme "I al sin glans nu stråler solen"

I pinsen fejrer kristne verden over, at Helligånden kom til disciplene og gjorde dem i stand til at tale adskillige sprog og dermed sprede det kristne budskab i hele verden. Ordet pinse kommer af græsk og betyder "halvtredsindstyvende", fordi pinsen falder præcis 50 dage efter påsken.

"I al sin glans nu stråler solen" (Den Danske Salmebog 290)

Nikolai Frederik Severin Grundtvig var mere en salmedigter. Han var også præst og politiker. Han satte blandt andet et afgørende præg på det danske undervisningssystem med sine tanker om folkeoplysning, der blandt andet førte til oprettelsen af folkehøjskolerne.

Grundtvig er den salmedigter, der har skrevet allerflest salmer til Den Danske Salmebog, og næsten en tredjedel af salmerne i salmebogen er enten digtet eller gendigtet af Grundtvig.

Her kan du blive klogere på, hvad vores mest kendte pinsesalme egentlig handler om.

Kør musen over de markerede ord nedenfor for at læse de enkelte overstregningers betydning.

Her kan du lytte til salmen fremført af kammerkoret Camerata: