Kæmp for alt, hvad du har kært

Sherin Khankan er vokset op med en kristen mor og en muslimsk far, og hun har derigennem lært at forholde sig til det, der forener religionerne. ? Foto: Scanpix.

"Altid frejdig, når du går" er en universel salme, som kan forstås af alle, der elsker, siger Sherin Khankan, formand for Forum for Kritiske Muslimer

- Jeg holder meget af "Altid frejdig, når du går". Det er en salme, der går lige ind i hjertet på mig. Linjerne "Kæmp for alt, hvad du har kært, dø om så det gælder" handler om betingelsesløs hengivenhed, om at ofre sig for det, man elsker. Det passer godt til mig, for jeg har af natur en passioneret tilgang til livet, jeg brænder for det, jeg er engageret i.

- Jeg hørte den første gang til et bryllup i en af Københavns kirker, hvor den gjorde et stort indtryk på mig. Ind i den sammenhæng handler den om ægteskabets alvor, om at kæmpe for det, man elsker, ligegyldigt prisen. Men salmen er også blevet brugt i krigstid, og i det hele taget handler den om aldrig at give op. Det er en universel salme, som kan forstås af alle, der elsker.

- Mange salmer har et universelt budskab. Jeg tror, at der kun er én Gud, og derfor er det den samme Gud, som jøder, muslimer og kristne søger. De danske salmer viser kærlighed til Gud, og det kan jeg forholde mig til som troende menneske.

- Ja, inden for den muslimske sufi-tradition, som går op i Koranens spirituelle karaktertræk, findes der både ældre og nutidige hymner, som udtrykker kærlighed til Gud og profeten Muhammed. Derudover er det nærmest en kunstdisciplin at kunne recitere Koranen syngende. Jeg kan personligt godt lide at vise kærlighed til min skaber gennem sang. For mig handler "Altid frejdig, når du går" også om kærlighed til skaberen.

kirke@kristeligt-dagblad.dk

Sherin Khankan har valgt at give salmestafetten videre til forfatter Suzanne Brøgger. Hun vil i næste uge fortælle om sin yndlingssalme på denne plads.