Kærligheden er stærkere end døden

Else Marie Bukdahl er forhenværende rektor for Det Kongelige Danske Kunstakademi og nuværende medlem af direktionen for Ny Carlsbergfondet. Hun var med i salme-bogskommissionen for den nye salmebog, som udkom i 2002. Foto: Scanpix.

- Min yndlingssalme fortæller i et stærkt billedsprog om Jesu kompromisløse kærlighed, siger Else Marie Bukdahl, forhenværende rektor for Kunstakademiet

Hvilken salme betyder mest for dig?

- Det gør Grundtvigs "Hil dig, Frelser og Forsoner". Den var også min mands yndlingssalme, og han ønskede, at den skulle synges til hans begravelse. Salmen handler om, hvad det betyder for mennesket, at Jesus kom til jorden og viste os sin kærlighed ved at leve vort liv og dø den mest grusomme død, som fandtes på det tidspunkt, nemlig korsdøden. Salmen fortæller om, hvordan Jesus på en helt kompromisløs måde har vist os, at kærligheden er stærkere end døden, og at hans kærlighed er en fuldstændig ufortjent gave, som vi ikke kan gengælde. Salmen slutter med opstandelseshåbet og den hjertegribende bøn: "Ræk mig hånd, når øjet brister! Sig: vi går til Paradis!"

Hvornår synger du salmen?

- Den kan synges i mange sammenhænge. Jeg har sunget den til både bryllupper og begravelser. Jeg lærte den af mine forældre, da jeg var omkring ti år, og den har altid været med mig.

Hvad kan man lære af salmen?

- Man kan lære, at digtning kan udtrykke essensen i kristendommen i enkle vendinger og i et stærkt og malende billedsprog, som brænder sig ind i fantasien. Jesu store kærlighed beskrives eksempelvis som en flod, der kan smelte isbjerge og rense synden væk. Når man synger en salme som denne, er det, som om Kristus står lyslevende for os.

Hvordan vil du beskrive dit forhold til salmer generelt?

- Jeg synger salmerne i gudstjenesten. Men jeg læser dem også for mig selv, især de salmer, der er formet som bønner, heriblandt "Hil dig, Frelser og Forsoner". Den salme er en direkte henvendelse til Kristus, som er den, der skaber mening i en fragmenteret verden.

Else Marie Bukdahl har valgt at give salmestafetten videre til litteraturprofessor Erik A. Nielsen fra Københavns Universitet. Han vil i næste uge fortælle om sin yndlingssalme på denne plads./Kristeligt Dagblad/