Guide: Her kan du fejre sankthansaften i kirken

Før i tiden troede man, at ilden kunne afværge det onde. Bålet er i dag sammen med fællessang, snobrød og båltaler et fast element af den traditionelle Sankt Hans-aften. Foto: Sophia Juliane Lydolph

På torsdag vil midsommervisen fylde sommerluften rundt omkring i landet, når vi samles for at tænde bål, synge og fejre Johannes Døberens fødselsdag. Få en oversigt over 10 kirkelige sankthansarrangementer her

1. Sankthansfest med gudstjeneste i Kolt Kirke, Hasselager

Sankthansaften i Kolt Kirke starter med snobrød og leg for børnene kl. 17 på græsplænen foran Sognegården. Der er mulighed for at købe sodavand og øl, og kl. 18 tændes bålet, hvorefter man kan være med til gudstjeneste i kirken kl. 19.30. Aftenen afrundes med fest i sognegården inklusive musikalsk underholdning.

Adresse: Kunnerupvej 101, 8361 Hasselager

2. Fællessang, båltale og koncert i Sorgenfri Kirke, Virum

Sorgenfri Kirke har stablet et sankthans-program på benene, der byder på alt fra fællessang, aktiviteter for børnene og båltale til hele to bål samt koncert ved sanger Pernille Stolting Madsen og Christina Åstrand og Peter Navarro-Alonso på violin, flygel og orgel. Der kan købes øl, kage og kaffe. Arrangementet finder sted kl. 18- 21.30.

Adresse: Hummeltoften 1, 2830 Virum

3. Fælles dansk-tysk gudstjeneste i Sct. Nikolai Kirke, Aabenraa

Sct. Nikolai Kirken i Aabenraa holder dansk-tysk sankthansgudstjeneste kl. 17-18 med udgangspunkt i historier om Johannes Døberen. Der vil blive spillet uddrag af Händels Wasser- og Feuerwerksmusik, og efter gudstjenesten er der mulighed for at spise grillpølser i Nicolai-huset.

Adresse: Næstmark 19, 6200 Aabenraa

4. Grill, spejderaktiviteter og aftensang i Himmelev Kirke, Roskilde

I Roskilde er Viggespejderne, Kulturcentret og kirken gået sammen om dette års fejring af Sankt Hans på Himmelev kirkegård, som begynder kl. 17. Aftenen starter med grill, og der kan både nydes medbragte og købte lækkerier. Der vil være is til børnene samt musik, og båltaler er Tina Werborg fra FUCKING FLINK. Afsluttende er der aftensang i kirken kl. 20.

Adresse: Fynsvej 69, 4000 Roskilde

5. Snobrød, musik og andagt i Munkebjerg Kirke, Odense

Munkebjerg Kirke inviterer til Sankt Hans fest på plænen bag kirken kl. 19-21, hvor der vil være snobrød for børnene samt mulighed for at købe pølser, sodavand, kaffe og kage. Der er sørget for underholdning når bandet ”En lille pose støj” spiller sange fra Kim Larsen og journalist, politiker og foredragsholder Anders W. Berthelsen holder båltale, og aftenen slutter med en andagt ved sognepræst Linda Brøndgaard Jensen i kirken.

Adresse: Østerbæksvej 87, Odense M

6. Grill og hygge i Møllevangskirkens have, Aarhus

Til Møllevangskirkens sankthansaften vil der være bål til både børn og voksne, det sker henholdsvis kl. 18.30 og 19.30. Der er mulighed for at grille medbragt kød og købe pølser, øl og vand. Sognepræst Hanne Jul Jakobsen holder båltale.

Adresse: Møllevangs Allé 47-49, 8210 Aarhus V

7. Gudstjeneste med jazz-orkester og fest i præstegården i Uldum Kirke, Uldum

Uldum Kirkes sankthans starter med en gudstjeneste inklusive jazzmusik i kirken kl. 18, og fortsætter med fællesspisning i præstegårdshaven, hvor der kan købes helstegt pattegris, pølser, salat og drikkevarer. Ønsker børnene at deltage i snobrødsbagningen, skal man huske sin egen snobrødspind. Sankthans-bålet tændes kl. 20.30.

Adresse: Poul Martin Møllers Plads 2, 7171 Uldum

8. Sankt Hans for hele familien i Mosede Kirkehave, Greve

Fra kl. 19 byder Mosede Kirke på en hyggelig aften med snobrødsbagning til børnene, underholdning af clownen Tapé samt fællessang og koncert ved kirkens pigekor. Der er mulighed for at købe kaffe og kage. Kl. 20.30 tændes sankthansbålet, og formand for Stafet for Livet i Greve, Liva Justesen, holder båltale.

Adresse: Lilleholm 3, 2670 Greve

9. Gudstjeneste for de små i Sankt Johannes Kirke, København

Sankt Johanes Kirke holder familiegudstjeneste kl. 17, så også de mindste kan nå at være med. Efterfølgende tændes bålet og der skal grilles – så husk at fylde kurven med kød eller andet godt. Der vil være mulighed for at købe pølser, og der er snobrød og saft til børnene.

Adresse: Blegdamsvej 1A, 2200 København N

10. Sankt Hans med tryllekunstner og operasanger i Kristrup Kirke, Randers

I Kristrup Kirkes sognegårdshave holdes fejres Sankt Hans fra kl. 19-21. Der er et program for både børn og voksne, som blandt andet byder på snobrød, tryllekunst, pianokoncert og operasang. Der kan købes vin, øl, vand og pølser. Bålet tændes kl. 20.45, hvorefter aftenen afsluttes med fællessang.

Adresse: Kristrupvej 129 , 8960 Randers, SØ