Opskrift: Johannes Døber-kager til sankthans

Ingredienserne i Sankt Hans-kagerne er inspireret af Johannes Døberen, som er dagens hovedperson, nemlig: vand (han døbte Jesus), honning og (chokolade-)græshopper (ifølge Bibelen levede Johannes af honning og græshopper i ørkenen). Foto: Foto: Lise Lotz

Sådan laver du Johannes Døberen-vandbakkelser med honningflødeskum og chokoladegræshopper

Sankthansaften er oftest domineret af halv- og helhedenske traditioner med hekse, snobrød og bål, og dem skal vi endelig holde fast i, for de er en vigtig del af vores historie og giver os en god anledning til at glædes over vores lyse nætter og til at overveje hvilke mærkelige ting, der kan ske i årets korteste nat...

Men dagen er jo også en kirkelig højtid der markerer en vigtig fødselsdag, nemlig Johannes Døberen, Sankt Hans. Da jeg for et par år siden gav mig til at tænke over hvilken kage, der ville være passende, måtte jeg genopfriske historien om Johannes: Johannes var en fjern fætter til Jesus, og han blev født præcis et halvt år før - altså den 24. juni. Det fortælles om ham, at han levede i ørkenen klædt i kameluld og at han døbte folk i Jordanfloden. Han levede spartansk af en føde bestående af græshopper og vild honning.

Jesus insisterede på at blive døbt af Johannes, selvom denne mente, at Jesus ikke havde brug for dåben - det symbolske bad, der renser synder bort.

Med disse oplysninger om Johannes er hovedingredienserne til en Sankt Hans-kage oplagte: vand, honning og (chokolade-)græshopper.

Opskrift på sankthans-vandbakkelser

Hvis du ikke vil være helt så nøjsom som Johannes, kan du lægge lidt frisk frugt for eksempelskiver af jordbær ind i vandbakkelsen sammen med honningflødeskummet.

Vandbakkelser

  • 100 g smør
  • 3 dl vand
  • en knivspids salt
  • evt. 1 tsk sukker
  • 100 g mel
  • 3 æg

Varm smør, vand, salt og sukker op i en gryde. Når smørret er smeltet, piskes melet i.

Blandingen varmes godt igennem i gryden, mens du rører med en træske, indtil dejen begynder at slippe siderne. Tag dejen af varmen og lad den køle den godt af.

Rør ét æg i dejen ad gangen. Du skal røre kraftigt og grundigt, så ægget bliver fuldstændig optaget i dejen mellem hver gang du tilsætter et æg.

Når alle æggene er rørt i dejen skal den være blød uden at være udflydende. Dejen kommes i en sprøjtepose (evt. en frysepose, hvor du klipper et hjørne af og presser dejen ud) og sprøjtes ud i små kugler på bagepapir.

Vandbakkelserne bages i 15-20 minutter ved 175 grader, indtil de er vokset til dobbelt størrelse og er gyldne og luftige. Køl vandbakkelserne helt af. Skær dem næsten over.

Honningflødeskum

  • ¼ l piskefløde
  • 1 spsk. honning

Pisk fløden til flødeskum med honningen. Kom honningflødeskummet i en pose, klip et hjørne af og sprøjt det ind i vandbakkelserne.

Chokoladegræshopper

  • 50 g mørk chokolade

Læg chokoladen i hjørnet af en frysepose. Kom chokoladen i mikroovnen i ganske kort tid. Smelt chokoladen. Pas på, at du ikke giver den for længe, så bliver den brændt!

Klip et lille hul i hjørnet af posen og tegn en chokoladegræshoppe på toppen af hver vandbakkelse. Se fremgangsmåde på billedserien. (Hvis det ikke kommer til at ligne, gør det ikke så meget!)

Foto: Foto: Lise Lotz
På dette og de næste billeder kan du se, hvordan man laver en chokoladegræshoppe. Foto: Foto: Lise Lotz
Foto: Foto: Lise Lotz
Foto: Foto: Lise Lotz
Foto: Foto: Lise Lotz
Foto: Foto: Lise Lotz