Se de indstillede til Kristeligt Dagblads Initiativpris 2019

Kristeligt Dagblads Initiativpris gik i 2018 til Eliaskirken på Vesterbro i København, der som den første herhjemme arrangerede drop-in dåb. Foto: Leif Tuxen

Kristeligt Dagblad sætter i august fokus på gode kirkelige tiltag med Initiativprisen. Se de tilmeldte initiativer her og send os et tip til, hvem du synes bør vinde 25.000 kroner

1. Familienetværket Friends & Family
Friends & Family er et familienetværk etableret af Kirken I Kulturcenteret i Københavns Nordvest-kvarter, der har relation til mere end 300 lokale, hvoraf mange aldrig før har sat benene i en kirke. Familienetværket har igangsat forskellige tilbud for at hjælpe og støtte netværkets brugere i hverdagens udfordringer. Blandt andet har Friends & Family igangsat et sundhedstilbud med navnet “Walk and talk”, der har fokus på motion og sunde vaner med fællesskab, hygge og snak om Jesus på gåturen. Familienetværket tilbyder også praktisk hjælp i hverdagen til trængte familier, udflugter for børn i skoleferierne, formiddagscaféer med samtaler og bøn for voksne, samt gratis danskundervisning i samarbejde med LOF samt en lektiecafé med uddannede lærere, som hjælper særligt mange unge med anden etnisk baggrund.

2. Menighedspleje skaber ældreglæde på Vestervang i Seest Sogn
En gang om ugen mødes ældre på det tidligere plejehjem Vestervang i Seest Sogn for at dele sangglæde, sorger og glæder, fejre fødselsdage og holde fællesspisning. Ældregruppen har eksisteret siden 2013, og initiativet blev taget af Menighedsplejen i Seest Sogn, der driver arrangementerne med frivillige kræfter.

3. Kirkebussen på Kulturmødet Mors
For fjerde gang i år er folkekirken på Mors synlig i form af en “kirkebus” på den årligt tilbagevendende begivenhed “Kulturmødet Mors”. Dette år bliver det nye, at kirkebussen ikke længere tager form af en decideret bus, men i stedet af en container indrettet med scene, stillerum og lydrum, der skal danne ramme om årets program med koncerter, debatter, arrangementer for børn med videre. Idéen til kirkebussen fik en visionsgruppe under Morsø Provsti i 2012. Ønsket var - og er - at synliggøre folkekirken på Mors’ vision om fællesskab, omsorg, ånd og kultur.

4. Englesang der får børn ind i kirkerummet
Børnemusiker Anne Granfeldt Olorenshaw ønsker med koncerterne “Englene Synger” at gøre det trygt for børn i alderen 0-8 år at indtage kirkerummet. Iklædt tylskørt, hjemmelavede englevinger og med en guitar i favnen optræder hun for institutioner, der bliver indbudt af den pågældende kirke, med sange, der handler om engle og disses gode budskaber. Hun har endnu kun optrådt med sin koncert få gange, men planen er at komme ud med initiativet til hele landet.

5. “Bespisningsunderet” på Smukfest 2019
På årets smukfest blev gourmetmad og bibelfortællinger forenet ved begivenheden “Bespisningsunderet”, hvor omtrent 40 gæster tog plads ved opdækkede langborde og fik serveret en fem retters menu suppleret af historier om kirken og Martin Luther, som sognepræst Heidi Torp stod for at fortælle. Arrangementet var blevet til i et samarbejde mellem Skanderborg Slotskirke og den aarhusianske restaurant Beta.

6. Aftensgudstjenester i Frederiksberg Kirke
I Frederiksberg Kirke oplever man succes med at afholde en aftengudstjeneste søndag klokken 17.00 af mere stille og eftertænksom karakter end formiddagens gudstjeneste, hvor der ofte er dåb. Aftensgudstjenesten giver folk, der er forhindret til formiddagens gudstjeneste, mulighed for at komme i kirken og runde søndagen af.

7. Sommerkirke for børn på Vestsjælland
"Sommerkirke for børn" er tre dage med kirke, fællesskab, leg og sang for børn, der lige har afsluttet 2., 3. eller 4. klasse i “De ni sogne” på Vestsjælland. Siden 2009 har ”De ni sogne” i fællesskab arrangeret "Sommerkirke for børn" den sidste uge af sommerferien. Sommerkirken har alle årene fundet sted på ”Sognefogedgården” - en økologisk gård i Mørkøv Kirkeby med 300 meter til byens kirke. Her deltager hvert år mellem 36 og 42 børn ledsaget af 15 frivillige hjælpere og en to-tre præster. I sommerkirken er programmet tilrettelagt med en daglig andagt i kirken først på dagen, og herefter kan børnene deltage i en række forskellige aktiviteter og kreative værksteder. Sidst på dagen samles der til fællessang. Sommerkirken afsluttes den sidste dag med en stor familiegudstjeneste, hvor forældre og søskende støder til.

8. Akademi for Præstekadetter
I Favrskov Provsti i Østjylland har man i samarbejde med Aarhus Stift etableret et “Akademi for Præstekadetter”, der har til hensigt at bygge bro mellem de teologistuderende og præsteembedet. Akademiet fremsætter et begrænset antal studiejob for kandidatstuderende på teologistudiet, hvor man får lov til at prøve kræfter med forskellige opgaver i præsteembedet, som man samtidig bliver klædt på til på selve akademiet af dets leder, sognepræst Eva Pedersen. De første fem teologistuderende starter på “Akademi for Præstekadetter” i midten af august, hvorefter initiativet vil køre som en forsøgsordning med løbende evaluering frem til 2021.

9. Gospelfællesskabet Sønderborg starter gospelkirke
Fra august starter gospelfællesskabet i Sønderborg officielt en gospelkirke som en arbejdsgren i Sønderborg Frikirke men med egen ledelse og egne aktiviteter. Gospelfællesskabet i Sønderborg er et eksempel på, at gospelsang er for alle. Ugen igennem samles mellem 150-200 sangere i alle aldre i fem forskellige gospelkor i Sønderborg, for at lade stemmerne flyde sammen i herlig harmoni. Gospelfællesskabet Sønderborg startede ud med at være et enkelt voksenkor i 2012, og har lige siden været i udvikling. Fællesskabet rummer nu foruden de blandede kor også et børnekor, et teenagekor samt et 60+ kor. Gospelkirken er skabt som følge af, at flere sangere i gospelkoret har udtrykt ønske om at kunne melde sig ind et sted, hvor troen spiller en rolle i forhold til gospelsangen.

10. Præstegårdsfestival i Hvejsel
Den 100 år gamle have ved præstegården i Hvejsel blev for anden år i træk fyldt med mennesker liv og musik, da der en søndag først på sommeren blev holdt Præstegårdsfestival arrangeret af sognepræst Gitte Sandager Bjerre. Festivalen var gratis og blev en realitet med hjælp fra 30 frivillige, der alle gav et nap med. Musikerne der optrådte på dagen var ligeledes alle frivillige, og præstegårdsfestivalen blev i år besøgt af 300 gæster, der aldersmæssigt spændte bredt fra spæd til midt i 80’erne. På festivalen kunne man hygge sig med gratis kaffe, te, kage og snobrød, og så kunne man købe billige øl, sodavand og pølser med brød. At sognet mødes i præstens have er en gammel tradition, der nu er vakt til live i form af Præstegårdsfestivalen.

11. Konfirmander på plejehjemsbesøg i Lundtofte Sogn
I Lundtofte Sogn i Nordsjælland får ældre og konfirmander glæde af hinanden som en del af de unges konfirmationsforberedelse. I løbet af to dage med en uges mellemrum besøger konfirmanderne plejehjemmet, hvor de i første omgang deles op i grupper som besøger de ældre på stuerne. Her tages der også billeder, som den ældre senere får givet af præsten. På den sidste dag holder konfirmanderne en gudstjeneste for de ældre beboere, og både plejehjemsbeboerne og de ældre drikker herefter kaffen sammen.

12. Stiftsgudstjeneste for forfulgte kristne
I Lolland-Falsters Stift holdes der i november en stiftsgudstjeneste med fokus på at stå sammen om bøn for forfulgte kristne i verden. Gudstjenesten finder sted i Maribo Domkirke, hvor biskop Marianne Gaarden prædiker denne dag. Gudstjenesten efterfølges af kaffe, hvor der vil blive samlet ind til forfulgte kristne verden over.

13. “Mission Konstantin” - en gamification af konfirmationsundervisningen
I Møborg i Vestjylland kan man som kommende konfirmand nu spille sig igennem sin konfirmationsforberedelse. Det er blevet muligt, efter at sognepræst Carsten Riis Jensen har udviklet det interaktive læringsmateriale “Mission Konstantin”, der i et spilformat tager konfirmanderne på opdagelsesrejse gennem historie-styrede missioner med flere levels, et pointsystem med videre. Historierne har bibelske temaer og skal gøre læring til en leg for de unge konfirmander.

14. Kirken som blomstrende kornmark i Helsinge
I Helsinge Kirke laver man i slutningen af august kirkerummet fra det 11.århundrede om til en blomstrende kornmark. Sansehaven i kirken finder sted fra den 28. august til den 1. september, hvor der bydes velkommen til at gå rundt og nyde synet, duften og lyden af en kirke i blomst. Kirken ønsker med arrangementet at vise, at troen kan udfolde sig mange steder, blandt andet i naturen som disse dage flytter ind i det gamle kirkerum. Sansehaven afsluttes med en høstgudstjeneste om søndagen.

15. Birgittafestival i Maribo
Byen Maribo på Lolland blev til som købstad, fordi der i det 14. århundrede blev etableret et Birgitta-kloster med dertilhørende kirke skænket af Dronning Margrethe den 1. til ære for den hellige Birgitta. Byen holder nu for første gang en Birgittafestival fra den 6. til den 8. september, hvor Birgittas tid, religiøsiteten, klosterbyggeriet, maden og meget mere sættes under lup. Der vil i løbet af festivalen være mange forskellige aktiviteter i og omkring Maribo, heriblandt foredrag, en koncert med datidens musik i Domkirken, pop-up skuespil, børneaktiviteter, pilgrimsvandring, besøg på klosteret og madoplevelser i middelalderstil.

16. Nye salmer i Midtfyns Provsti
I Midtfyns Provsti gør man en indsats for at inddrage mange af de nye salmer, som udkommer i disse år. Ved en række sangeftermiddage vil der i en del af Midtfyns kirker blive sunget et udvalg af nye salmer, som den enkelte præst og organist vælger og kommenterer på. Sangeftermiddagene suppleres med flere foredrag med nulevende salmedigtere. Ideen bag projektet er at italesætte, hvordan vi taler om og tænker tro i dag.

17. Kirkeskibet 2450: Husbådskirke i Sydhavnen
Landets første husbådskirke indvies den 27. august 2019. Husbådskirken er bygget af Kirkefondet, som har lånt kirken til Sydhavn sogn, indtil sognets nye kirke på landjorden er bygget færdig. Husbådskirken skal være med til at synliggøre kirkens aktiviteter i Sydhavnen og det er menighedsrådets håb, at den vil kunne skabe et aktivt kirkeliv i og omkring Sydhavnen. Husbådskirken vil danne ramme om en månedlig højmesse den sidste søndag i måneden og vil derudover være åben for dåb, vielser, filmaftener og mere til.

18. Himmelske Dage på Heden i Herning
Himmelske Dage er danmarks største fælleskirkelige event, der løber af stablen hvert tredje år. Dette år foregik Himmelske Dage fra den 30. maj til den 2. juni i Herning. Arrangørerne er en lang række kirker og organisationer, der står for at planlægning og afvikling af dagenes programmer. I år blev der solgt 2300 armbånd til Himmelske Dage, der bød på mere end 400 arrangementer fordelt i Herning på 28 lokaliteter. Blandt disse var en U2 Gudstjeneste på Torvet, der trak 4500 mennesker til, samt det tilbagevendende Himmelske Show der i år foregik i Jyske Bank Boxen, og som trak 8400 mennesker til hvoraf 2000 var medvirkende i showet.

19. Liturgi til debat i Lolland-Falsters Stift
I Lolland-Falsters stift har man lavet et team af præster, der skal besøge menighedsrådene rundt omkring i stiftet med henblik på at diskutere liturgien i højmessen. Tiltaget kommer i kølvandet på de tre rapporter om højmessens liturgi, som er udkommet i 2019 på foranledning af biskopperne. Det menige medlem af folkekirken skal give sin mening til kende, fastslår Lolland-Falsters stift, som med dette initiativ ønsker at nå ind til kernen af diskussionen: Hvad kan I godt lide ved gudstjenesten, og hvad fungerer ikke?

20. Folkekirkens podcast: Næstekaffe
Folkekirken har med sin podcast-serie Næstekaffe skabt et nyt format til at diskutere livets helt store emner. Forskellige sognepræster mødes i samtaler med en kendt person for at tale om kærlighed, håb, angst, lykke og om livet helt generelt. Når vi deler livet med hinanden, bliver det tunge lettere, glæden større og kaffen lidt bedre, skriver folkekirken.dk, som står bag dette initiativ.

21. Meditative torsdage i Christiania Kirken
Den første torsdag i hver måned er der i tidsrummet fra 17-19.00 dømt stilhed og fordybelse med meditativ musik i kirken på Christiania. Som noget nyt siden oktober tilbyder kirken healing i hængekøjer med mulighed for velsignelse og personlig healende bøn af kirkens præst. Initiativet er blevet til i et samarbejde mellem forbedere fra Healing Rooms, den internationale kristne bevægelse Burn 24/7 og Christiania Kirken.

22. Jordemoderpræster i folkekirken
Folkekirken forsøger igennem svangrepræster at give støtte til vordende forældre, der har behov for at drøfte eksistentielle spørgsmål i forbindelse med den livsforandring, de som nye forældre står over for. Hidtil har der været samtaler for vordende forældre flere steder i landet, men med dette nye tiltag er præsten tilknyttet svangreomsorgen og de enkelte jordemodercentre, hvor de står til rådighed.

23. Drop-in-vielse i Hornbæk Kirke
De første drop-in-vielser kom i kølvandet på drop-in-dåb og blev afholdt i efteråret 2018 i Hornbæk Kirke, hvilket siden har inspireret flere kirker landet over til at kopiere konceptet. Selve vielsen tager bare 10-15 minutter, hvor man når igennem både bøn, bibellæsning, selve vielsen, Fadervor, en velsignelse og som regel en brudemarch til udgang.

24. Bibelselskabets Håndbibliotek
Bibelselskabet har med sit håndbibliotek skabt en bogserie, der kan sammenlignes med Aarhus Universitetsforlags “Tænkepauser”. I Bibelselskabets Håndbibliotek kan man finde små, korte bøger med titler som “Jesus”, “Synd for begyndere” og “Far, Søn og Ånd”, der udforsker kristne begreber og tanker i et lettilgængeligt format.

25. Konfirmationstøj til låns i Ishøj og på Vesterbro
I Vejleå Kirke satte man i januar et projekt i søen, hvor kommende konfirmander havde mulighed for at låne deres konfirmationstøj i kirken. Siden er flere andre kirker blevet inspireret, bl.a. Kristkirken på Vesterbro, som er ved at lave et kjolebibliotek for de kommende konfirmander. Initiativet er med til at styrke de unges bevidsthed om klima, social ulighed og kropssyn, lyder budskabet fra Kristkirken på Vesterbro.

26. Bedehus i Harboøre får nyt liv
I år 1900 byggede Christen Mærsk, som på det tidspunkt ejede Noermark i Harboøre, et bedehus for at have et sted at søge ro og stilhed efter tabet af sin hustru. Nu er en lokal gruppering gået sammen for at renovere bedehuset, så at det kan bevares i mange år frem. Planen er, at selve bedehuset skal sættes i stand og dertil indrettes parkeringspladser og stier i nærheden af bedehuset, så det kommer frem i lyset. Allerede nu bruger Harboøre og Engbjerg Kirke bedehuset som pilgrimsmål, men de ønsker, at endnu flere kan bruge bedehuset til forskellige formål.

27. Svømmehalsgudstjeneste i Ringkøbing
Svømmehalslederen i Ringkøbing Svømmehal, Kim Grøn Hansen, tog selv initiativet til at holde gudstjeneste i svømmehallen. Ringkøbing Kirke var med på idéen, der udviklede sig til en solnedgangsgudstjeneste den 22. maj 2019. Vand fylder meget i de bibelske beretninger, siger sognepræst Jørgen Moeslund, som under gudstjenesten stod på en platform i midten af svømmebassinet med udsigt over Ringkøbing Fjord som en naturlig altertavle. Ved gudstjenesten deltog ca. 60 mennesker, hvoraf halvdelen var i badetøj.

28. Skovkirke ved Karlelunden på Lolland
I Lolland-Falsters Stift har de skabt en kirke tæt på naturen. Den nye skovkirke blev indviet i foråret 2019 og har siden dannet ramme om en række kirkelige handlinger i skoven. Skovkirken er placeret på en af Lolland-Falsters Stifts mange pilgrimsruter, hvor den kan bruges til stille andagt eller til videre inspiration. Jesus forkyndte også i naturen, er et af budskaberne fra initiativtagerne til Skovkirken ved Karlelunden.

29. Klassisk kristendom gennem kristen yoga
Sognepræst Rebekka Maria Brandt Kristensen tilbyder yoga, som er funderet i klassisk kristendom med en solid teologi. Ambitionen med den kristne yoga er at nå ud til en målgruppe, der traditionelt ikke indfinder sig på kirkebænken om søndagen. Initiativtageren har allerede holdt flere sessioner med kristen meditation som et grundlæggende element i yogaen.

30. Katekumenat - dåbsoplæring for voksne i Lolland-Falsters Stift
Flere steder i Lolland-Falsters Stift har der været dåbsoplæring for voksne, som har ønsket at drøfte sin personlige tro og få svar på nogle af de spørgsmål, der melder sig, når man beskæftiger sig med kristendommen. Der holdes gudstjenester sammen for deltagerne og selve forløbet afsluttes med et ritual i kirken, hvor deltagerne har mulighed for at blive døbt eller konfirmeret.

31. Mandeklub i Nykøbing Falster
Den første mandag i hver måned samles mændene fra Nykøbing Falsters sogn til fællesspisning, hyggeligt samvær og ikke mindst masser af mandehørm - uden kvinder. Mandeklubben har været meget populær på Falster og man er flere steder begyndt at kopiere konceptet, der også blev nomineret til Lolland-Falsters Stifts Innovationspris.

32. FISK - et kvindefællesskab i Toreby
For erhvervsaktive kvinder er tilbuddene i folkekirken få. Det er budskabet fra det kirkelige initiativ FISK, som er et tilbud til denne målgruppe af voksne kvinder, som mangler et fællesskab at diskutere livets store spørgsmål i. Gruppen mødes en enkelt gang om måneden i Sundkirken i Toreby og deltagerne bestemmer selv, hvad planen for mødet er. Der har tidligere været “ud-af-huset”-arrangementer, forfatterbesøg og samtalecaféer.