Initiativprisen 2020

Se finalisterne: Hvem skal vinde Initiativprisen?

I 2017 var vinderen af Initiativprisen festivalen Familienetværket i Aarhus, der med aktiviteter og rådgivning hjalp socialt udsatte familier. Foto: Emil Kastrup Andersen

Over 100 initiativer er blevet indstillet til at blive årets bedste kirkelige initiativ. De syv finalister er udvalgt, og inden længe skal dommerpanelet udpege årets vinder af initiativprisen og et gavekort på 25.000 kroner. Se finalisterne og stem på din favorit her!

Det emmer af virkelyst rundt omkring i det kirkelige Danmark.

Intet mindre end 105 kirkelige initiativer fra hele landet er blevet tilmeldt konkurrencen om Kristeligt Dagblad initiativpris, og redaktionen har nu udvalgt syv finalister, som et dommerpanel skal mødes og votere om. Vinderen af Initiativprisen vil modtage 25.000 kroner til at fortsætte det gode arbejde.

Dommerpanelet består af Sørine Gotfredsen, sognepræst i Jesuskirken i København, Lars Kolind, kirkeligt engageret erhvervsmand, Henning Toft Bro, biskop over Aalborg Stift, Louise Schack Elholm, kirkeordfører for Venstre, Iben Krogsdal, salmedigter og religionsforsker, samt Niels Simonsen, sidste års vinder af konkurrencen fra Asylkoret.

Hvis det skulle ske, at dommerne ikke kan enes, tæller læsernes favorit som en syvende stemme. Derfor kan man til og med mandag den 21. september afgive sin stemme og derved give sin egen favorit et skub på vejen.

Stem på din favorit blandt finalisterne her.

Vinderen præsenteres i avisen lørdag den 26. september.

De syv finalister er:

Bibelen 2020
Bibelselskabet udgav i marts den første nye oversættelse af hele Bibelen siden 1992. Oversættelsens essens er, at sproget er enkelt og ligefremt nudansk, som man kan forstå, selvom man ikke er fortrolig med kirkens og Bibelens retorik. På den måde kan den være et godt sted at starte for alle, der ikke er vant til de religiøse tekster, og samtidig er den nye oversættelse god til oplæsning og højtlæsning.

Den Digitale Kirke
I marts 2020 oprettede en række administratorer en Facebookgruppe, der hedder "Den Digitale Kirke - Hele landet". Gruppens formål var og er at dele erfaringer med digital formidling af kirkens budskaber. Det var særligt nødvendigt, da kirkerne lukkede ned. Mange gjorde derfor brug af digitale tilbud og tiltag, og denne Facebookgruppe kunne hjælpe med at offentliggøre tilbudene og give gode råd til at få seere og lyttere.

Elsk Danmark
Elsk Danmark er et voksende netværk af kirker, kristne fællesskaber og efterskoler med en fælles diakonal vision om at engagere danskerne i at elske deres byer med udgangspunkt i værdierne venlighed, hjælpsomhed og gæstfrihed - på tværs af indkomst, bopæl, alder, hudfarve, religion og uddannelse.
Elsk Danmark er et initiativ, der allerede har vundet fodfæste i flere byer, herunder Frederikshavn, Aarhus, Holstebro, Odder og København.

Gravidsamtaler for fædre
Frederiksholm Kirke i Sydhavnen, København, tilbyder "Gravidsamtaler for fædre”, som skal skabe bedre tilknytning mellem far og barn. Samtalerne er et tilbud til dem, der står over for at skulle være far og har lyst til at dele både glæder og bekymringer over alt det, der venter i det nye liv som far, med andre kommende fædre i et fortroligt rum.

Udendørskoncerter for indlagte på hospice
Hospicepræst Inge Pilegaard Thomsen fra Hospice i Vejle arrangerede adskillige udendørskoncerter for de indlagte på hospice og for deres pårørende under corona-epidemien. "Det var unge og gamle, professionelle og amatører. Lokale og folk fra Sjælland, Aarhus, der meldte sig til frivilligt at komme at synge, spille på horn, guitar, ukulele. Alene eller med et lille orkester. Det, at vi kunne køre senge og kørestole ud gav, ud over den gode oplevelse, også mulighed for, at der igen kunne skabes et fællesskab. Koncerterne gav gode øjeblikke," fortæller Inge Pilegaard Thomsen.

Folkekirkens familiestøtte
Folkekirkens familiestøtte er næstekærlighed i praksis. Mange mennesker står klar med rådgivning til forældre og børnefamilier i en tid, hvor et stigende antal børn og unge døjer med søvnvanskeligheder, generelle bekymringer og angst. Organisationen arbejder ud fra principperne "hjælp til selvhjælp", forebyggelse og "nye perspektiver". Familiestøttens udsendte kommer ikke og fortæller, hvad der er rigtigt eller forkert, men stiller spørgsmål og kommer med gode råd, så familierne selv kan træffe bevidste valg.

Transportabel cykelkirke i Tisvildeleje
Vejby og Tibirke Kirker er ikke synlige nok. Det mener Ulrik Pilemand, der er sognepræst. Derfor har han designet sin egen Christianiacykel i et forsøg på at gøre kirken transportabel. Cyklen gør ham i stand til at vie par, hvorend det skal være, da cyklen kan foldes ud som et mobilt alter med tilhørende altertavle, blomster og knælepuder. Ulrik Pilemand bringer cyklen til Tisvildeleje Hovedgade hver lørdag for at gøre kirken synlig over for sognebørnene.