Julekalender: 22. december

Sigurd Barrett: Kamilla Gregersen viste mig vejen til at fortælle historier i ord og toner

Jeg havde selv en hemmelig drøm om at lave tv for børn, men jeg turde ikke at henvende mig. Kamilla var den frelsende engel, som satte mig i forbindelse med DR’s B&U afdeling, og det blev startskuddet til tv-serien Sigurds Bjørnetime, skriver forfatter og entertainer Sigurd Barrett. Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix.

Hvordan skulle man kunne folde sine vinger ud og blive til noget stort, når man bare var en helt almindelig dreng fra Viborg? Uden Kamilla ved jeg ikke, om jeg havde turdet at gå den vej, jeg er gået i mit liv. Kamilla var en engel, mener forfatter og entertainer Sigurd Barrett

I mit barndomshjem i Viborg var der masser af tryghed og kærlighed, men én enkelt ting savnede jeg; der var ikke altid så højt til loftet, som jeg nogle gange godt kunne ønske mig. Det var der til gengæld hos familien Gregersen, som var en livlig familie med tre døtre.

Den midterste af dem, Kamilla, frygtede ingenting dengang. Hun var fremme i skoene allerede som lille pige, hun sang med i skolekoret, og hun spillede en rolle i den julekalender, jeg havde skrevet og indspillet for den nystartede lokalradio, Radio Viborg. Senere blev hun landskendt og elsket som smuk, sjov og charmerende tv-vært i en lang række børne- og underholdningsprogrammer hos DR.

Jeg havde selv en hemmelig drøm om at lave tv for børn, men jeg turde ikke at henvende mig. Kamilla var den frelsende engel, som satte mig i forbindelse med DR’s B&U afdeling, og det blev startskuddet til tv-serien Sigurds Bjørnetime. I år er det 20 år siden, og det blev til flere hundrede programmer.

Jeg led voldsomt under janteloven dengang. Hvordan skulle man kunne folde sine vinger ud og blive til noget stort, når man bare var en helt almindelig dreng fra Viborg?

Hos familien Gregersen var der ikke megen jantelov at finde, og det var befriende. Hos dem mødte jeg en række fremtrædende kulturpersonligheder, blandt andet Johannes Møllehave, og jeg fik lov til at skrive melodi til et af hans digte. Kamilla ville udfolde sine talenter, og det ville jeg også gerne, selv om jeg dårligt turde tro på, at det var muligt.

Jeg opfandt et amerikansk pianoshow, hvor jeg røg cigar, lavede parodier, sang Leo Mathisen-sange og skrev tossede sange på nattergale-amerikansk. Jeg optrådte på en lang række festivaler og konferencer, men jeg vidste ikke, hvor jeg skulle hen med det på længere sigt.

En dag jeg besøgte Kamilla, sagde hun til mig, at hun syntes, jeg skulle gå en helt anden vej. Hun var for længst blevet en kendis, som hele Danmark kendte og holdt af, og hendes råd til mig var ganske enkelt: ”Sigurd, du skal bare være dig selv! Du er en gudsbenådet fortæller og forfatter og musiker, og i stedet for at bygge dine shows op omkring en ironisk distance bag den cigarrygende amerikaner, så vær dig selv! Tro på det! Du kan godt! Du kan blive hele familien Danmarks formidler og fortæller!”

Jeg lyttede opmærksomt til hendes ord, selv om jeg ikke turde tro hende. Jeg havde det godt bag den cigarrygende maske, og hvordan skulle det nogensinde kunne blive til noget, hvis jeg bare var mig selv?

Årene gik, og med tiden udviklede Sigurds Bjørnetime sig til Sigurd og Symfoniorkestret, Sigurd fortæller Bibelhistorier, Sigurd fortæller Danmarkshistorie og en lang række andre titler.

Skæbnen ville desværre, at Kamilla blev syg. I årevis kæmpede hun modigt imod kræften, og trods talrige behandlinger og mange bønner fra os alle tabte hun til sidst til den modbydelige sygdom. Kamilla var alt for ung, da vi mistede hende.

De fleste husker hende under det navn, hun giftede sig til, Kamilla Bech Holten, men for mig var hun Kamilla Gregersen, som hun hed som barn. Hun kaldte mig den bror, hun aldrig fik, og for mig var hun en frelsende engel. Det var hende, der viste mig den vej, som jeg fandt ind på, og som jeg i dag er så glad for. At kunne fortælle de vigtige historier i ord og toner til børn, forældre og bedsteforældre.

Janteloven fører intet godt med sig, tværtimod, den stækker vingerne på smukke sommerfugle, og den holder vildtvoksende roser tilbage bag hegnet. Lad os alle udfolde os med alt det gode, vi hver især har at byde på, og lad os opfordre vore børn til at gøre det samme. Uden Kamilla ved jeg ikke, om jeg havde turdet at gå den vej, jeg er gået i mit liv. Kamilla var en engel.

Kamilla Gregersen var vært på en række underholdningsprogrammer, blandt andet TV2-programmet "Den Store Klassefest", der havde premiere i 1998. Foto: Jørgen Jessen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix