Hvad er sjælesorg?

En præst er ikke det samme som en psykolog. Han er først og fremmest et medmenneske, som lytter og tager sin samtalepartner alvorligt. Hvor psykologen vil have fokus på problemløsning, vil præsten koncentrere sig om trøst og medfølelse. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Sjælesorg er at yde omsorg for hinanden, når der er mest brug for det. Alle præster står til rådighed for en samtale, som kan handle om alt, hvad man har brug for at vende med en fortrolig

Sjælesorg er en samtale med en præst. Man opsøger præsten for at få sjælesorg, hvis man har en krise. Det kan være alt fra at have mistet et nært familiemedlem til at være lettere deprimeret. I sjælesorgen kommer man af med det, der tynger, og man får en skulder at græde ud ved.

Alle præster tilbyder sjælesorg, og de har tavshedspligt. Derfor kan man trygt tale om lige det, man har brug for. Emnet behøver heller ikke være kristent, selvom sjælesorg ofte kan ende med at blive til en samtale om mere åndelige spørgsmål. Præsten stiller ikke en til ansvar for, hvor meget man kommer i kirken. Man behøver i princippet slet ikke at være medlem af folkekirken for at få sjælesorg hos en præst.

Hvordan foregår det
Ønsker man sjælesorg, kan man ringe eller sende en mail til en præst og aftale en tid. Det er en del af præstens arbejde at tale med folk og yde sjælesorg. Samtalen kan foregå i kirken eller hjemme hos en selv, alt efter hvad man ønsker. Formen har ingen grænser, nogle præster yder endda sjælesorg over internettet eller over telefonen.

En præst er ikke det samme som en psykolog. Han er først og fremmest et medmenneske, som lytter og tager sin samtalepartner alvorligt. Hvor psykologen vil have fokus på problemløsning, vil præsten koncentrere sig om trøst og medfølelse. Ved sjælesorg er det menneskelige aspekt i højsædet.

Bøn, skrifte og altergang
Sjælesorg er ikke som udgangspunkt en samtale om kristendom. Mange opsøger dog præsten, netop fordi de søger en kristen samtalepartner. Hvis man ønsker det, kan man bede sammen med præsten. I nogle tilfælde udvikler samtalen sig til et egentligt skriftemål, hvor man bekender og får tilgivelse for sine synder.

Præsten kan også tilbyde hjemmealtergang, hvis man ønsker det. Han kommer her på besøg i ens hjem, og i forbindelse med sjælesorgen arrangerer han en privat altergang.

Alle kan gøre det
Sjælesorg er en mulighed for at tale med en udenforstående om det, man går og tumler med. Det er lige meget, om man er i dyb krise eller bare har brug for en, der lytter. Fordi præsten har tavshedspligt, kan man fortælle ham alt.

Alle kan yde sjælesorg. Det drejer sig først og fremmest om at være en medfølende samtalepartner, og mange kan sikkert finde den slags omsorg i en god ven. Præsten vil dog altid stå til rådighed som en erfaren sjælesørger.

I sjælesorgen kommer man af med det, der tynger, og man får en skulder at græde ud ved. Foto: colourbox.com