Julekalender

Sofie Lassen-Kahlke: Det bliver først jul, efter vi har sunget "Dejlig er jorden"

Sofie Lassen-Kahlke, født i 1979, er skuespiller og blev landskendt som Anja i Anja og Viktor-filmene. Hun er født i Hellerup og uddannet jurist. Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix

12. december: For skuespiller Sofie Lassen-Kahlke har den klassiske julemusik altid fyldt hjemmet, da moderen sang i kor. I dag bliver det først rigtigt jul, når hun har været i kirke og sunget "Dejlig er jorden"

Min yndlingssalme er "Dejlig af jorden", skrevet af B.S. Ingemann i 1850. Det er den udelukkende på grund af de minder, den skaber for mig.

Jeg elsker julen. Mørket. Alle lysene og det varme tøj. Oppyntningen. Og forhåbentlig sneen, hvis vi er heldige.

Jeg elsker også musikken. De mange kor, der synger salmer på gaderne og i radioen. Min mor har altid sunget i kor, så vi har hørt utrolig meget af den slags klassiske musik derhjemme. Vi har især hørt Händels "Messias", som jeg også elsker.

Jeg elsker at gå i kirke juleaften. Jeg tror kun, det er forekommet en enkelt gang, at jeg ikke har været i kirke på juleaften. Festen mister for mig noget, hvis ikke den er startet i kirken.

Den kirke, jeg oftest har været i, er den, hvor min mor også har sunget. Den har som tradition, at den sidste salme altså er "Dejlig er jorden", og i det sidste vers rejser alle i kirken sig op, mens sopranerne synger en særlig andenstemme, som er meget smuk.

Der får jeg en klump i halsen. Og bagefter kan det blive juleaften.