Sognepræst går maratondistance for sine konfirmander

Sognepræst Gitte Lykke Andersen varmer hver dag op til store bededag, hvor hun går en maraton for, og med, sine konfirmander

Forårets konfirmationer er udskudt på grund af corona. Kirkerne er lukkede. Mange præster i Danmark tænker over hvordan de, på anden vis, kan markere de mange konfirmationer der skulle have været.

I disse dage og uger skulle mange af landets konfirmander have været konfirmeret, men kirkerne er lukkede, og konfirmationerne er aflyst på grund af smittefare. Det har fået præster rundt om i landet til at tænke over, hvordan de i stedet markerer den dag, der ikke bliver til noget, for på den måde at holde modet oppe hos konfirmanderne. En af dem er Gitte Lykke Andersen, som er sognepræst i Brønderslev kirke i Nordjylland.

”Jeg fik idéen på en gåtur,” fortæller Gitte Lykke Andersen og forklarer, at hun på facebook havde set en reklame for det virtuelle motionsløb ’Life of sports’, der løber af stablen store bededag. Et løb, hvor man kan tilmelde sig forskellige distancer og undervejs uploade billeder af ruten.

”Jeg skulle netop store bededag have konfirmeret de sidste af mine 41 konfirmander, men konfirmationerne er jo udskudt, og det bliver sådan en ’øv-dag’. Men så tænkte jeg: Hvad nu hvis jeg går to gange 21 kilometer for mine 41 konfirmander? Det er en kilometer for hver konfirmand, plus en tillægskilometer for fællesskabet, og det kunne være med til at markere dagen på en positiv måde.”

I kirken har mennesker betydning
Der var ikke langt fra tanke til handling, da Gitte Lykke Andersen efterfølgende skrev ud til et par konfirmandforældre for at stikke en finger i jorden. Var det en god idé? Og ville konfirmanderne eventuelt have lyst til at gå med? Idéen blev med det samme modtaget godt. Gitte Lykke Andersen fortæller med glæde i stemmen:

”Forældrene har virkelig været positive omkring min idé. ’Tak, at du vil gøre det for os’ skrev en til mig, og flere konfirmander har allerede meldt sig, både til at gå med på ruten og til at bage kage.”

”Det skal være en festlig dag,” understreger sognepræst Gitte Lykke Andersen, ”så jeg hejser flaget, har rød dug på bordet med forfriskninger, og jeg sætter flag i hækken, for når corona gør, at vi ikke kan fejre konfirmation, så gør vi noget andet.”

Gitte Lykke Andersen har tilrettelagt en rute på tre kilometer, som hun vil tilbagelægge af 14 omgange. Ruten begynder ved præstegården, og lige nu træner Gitte Lykke Andersen op til dagen og går hver dag flere og flere runder. Der bliver selvfølgelig taget hensyn til de særlige begrænsede omstændigheder på grund af corona. Konfirmanderne tilmelder sig ruten, og de bliver fordelt ud over dagen, så de ikke på noget tidspunkt er mere end 10 af gangen. Hver gang præstegården passeres, så er der kage og forfriskninger.

”Jeg får, hvis jeg fuldfører løbet, to medaljer udleveret. Den ene medalje er til mig. Den anden er til en konfirmand, en dreng, der har meldt sig til at gå med hele vejen. Det med medaljerne er dog ikke vigtigt. Det, jeg dybest set håber på, er, at konfirmanderne forstår, at de har betydning for mig, og at de har betydning for fællesskabet i kirken,” siger Gitte Lykke Andersen og tilføjer:

”Konfirmanderne skal huske, at kirken er et sted, hvor mennesker har betydning.”