Sommerserie: Kære nygifte, sådan får I ægteskabet til at holde

Gammel kærlighed ruster aldrig, lyder et ordsprog. Men hvordan når man så langt - at kærligheden bliver gammel, når den er ny? Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Det er glædeligt at blive gift med sit hjertes udkårne. Først derefter begynder det hårde arbejde med at leve sammen i med- og modgang. I anledning af bryllupssæsonen har vi spurgt en række eksperter og par om deres bedste råd til nygifte og andre, der vil give ægteskabet lang holdbarhed

Sommeren er højsæson for bryllupper. Sidste år valgte over 31.000 danskere at sige "ja" til hinanden foran familie, venner - og for nogle af parrenes vedkommende også over for Gud i kirken.

Midt i glæden og lykken forekommer tanken om en skilsmisse meget fjern. Men selvom antallet af skilsmisser i disse år er dalende, ender mange ægteskaber stadig med at blive opløst.

Vi har derfor spurgt en række par og eksperter om deres råd til, hvad der kan hjælpe endnu flere ægtefæller med at blive sammen. Gå på opdagelse i sommerserien om, hvordan man bedst vedligeholder et ægteskab, og hvad man skal fokusere på som nygifte - og måske også kan finde nyttigt efter mange års liv sammen.

Psykolog: Alle par burde have en husterapeut

Alle skal skilles, men kunsten er at blive sammen, til skilsmissen er færdig med at rasere, siger man.

For stormvejret er en præmis i et længervarende parforhold og dermed også i ægteskabet. Men der er en række råd, man kan tage til sig fra psykolog og parterapeut Christina Ditlevsen.

Læs hendes tre råd her

Tre ting vi har lært af vores første år som ægtefæller

"Når du bliver gift, er det ikke med det perfekte menneske, men med netop din ægtefælle. Husk det!"

Sådan lyder et af de tre råd, som ægteparret Jeanette og Kristoffer Trelborg Roager deler ud af et år efter deres bryllup. Det handler om alt det, man nok ikke kommer til at leve op til, og hvordan man tackler dén kendsgerning.

Men som de siger, det er okay. Kvajekvoten er høj for nygifte, også selvom man har været kærester i flere år.

Læs deres tre råd her.

Parterapeut: I er ansvarlige for hinandens lykke

Hvis man bare kunne give tre råd og sige, at det var dét. Men det kan man ikke, lyder det fra parterapeut Nana Jannerup.

Men man kan blive klogere af at skele til, hvad forskningen siger. Her er der nemlig nogle ting, der peger på, hvorfor det lykkes for nogle par at blive sammen.

Læs mere her

De bedste råd fra krondiamantbryllupsparret

Det er en kunst at blive sammen. Og den kunst har Preben og Carina Olofson forædlet, idet de har været gift i 66 år. Således kunne de sidste år fejre krondiamantbryllup.

Og kunsten? Det handler både om store følelser - og om de små ting, man gør.

Få deres tre råd her

Lola Jensen: Lad kærligheden gro ved tillid, tro og håb

Parforholdet er som en plante, der skal nippes, nusles, gødes og vandes, ellers visner den.

Sådan lyder det fra familievejleder Lola Jensen, der har 30 års erfaring med at hjælpe par. Hvis et forhold skal være langtidsholdbart, må der nogle grundingrendienser til. Og det handler blandt andet om forståelse og ønsker.

Få familievejlederens tre råd her

Steen Skovsgaards tre råd til nygifte

Hvem kommer først med at vise den anden ære?

I må kappes om, hvem der kommer først med tilgivelsen og forsoningen, lyder det fra den tidligere biskop Steen Skovsgaard. Få hans råd her - og find ud af, hvorfor et maleri af Pablo Picasso udgør en smuk metafor for, hvad ægteskabet er.

Steen Skovsgaards tre råd