Klassiker

Fem år efter fatal drukneulykke: Hvorfor skulle alt gå så galt?

Blomster ved den kaj på Skjernø i Sydnorge, som de seks unge danske mænd sejlede ud fra i 2010. Kun to kom tilbage. Foto: Kjell Inge Søreide

I dag er det fem år siden, at fire unge omkom i en bådulykke i Norge. Læs eller genlæs artiklerne fra dengang om sorgen, troen og tvivlen

I sommeren 2010 tog seks unge mænd fra Aarhus på ferie til Norge.

Henrik Hyrup Møller, Jakob Skovgaard Andersen, Nikolaj Munk Nielsen, Søren Thuesen, Thomas Hermansen og Niels Højlund drog af sted fulde af appetit på livet og forventninger til en ferie med fællesskab, fint vejr og sjove stunder.

Kun to af de seks vendte hjem. 

De fire andre omkom, da vennerne den 18. august 2010 - for fem år siden i dag - sejlede på fisketur ud fra øen Skjernøy i Sydnorge. Det var friskt vejr den dag, og de seks mænd havde ikke redningsveste på. Da en slange til bådens motor faldt af, begyndte motoren at tage vand ind. Båden drev mod bølgerne, som fyldte båden med vand. De seks venner kæmpede for livet i havet og forsøgte at svømme i land.

Søren Thuesen og Niels Højlund overlevede.

I tiden efter ulykken slog familierne og netværket ring om de to overlevende og skærmede dem fra pressen.

De fire unge mænds død satte sit præg på den del af det kirkelige miljø i Aarhus, som de omkomne havde været en aktiv del af. Sørgende unge fyldte for eksempel Aarhus Valgmenighed, der slog dørene op og gav plads til sorg og eftertanke.

Her kan du læse eller genlæse artikler om ulykken fra 2010.

I bunden af denne artikel finder du desuden et aktuelt interview med den 29-årige lærer Niels Højlund, der overlevede ulykken.

Ulykken, der udfordrede troen

Skjernø, Norge, onsdag den 18. august 2010
Reidar Jenssen sidder uden for sit hus på den norske ø Skjernø og drikker kaffe med sin nabo, da seks unge danske mænd gør sig klar til at tage på fisketur.

"Først stod de bare ude på odden og fiskede. Ingen af os troede, de ville tage ud på vandet, sådan som vejret var. Det blæste så kraftigt, at vandet var helt hvidt," fortæller han efterfølgende til netavisen fvn.no.

De seks er Henrik Hyrup Møller, Jakob Skovgaard Andersen, Nikolaj Munk Nielsen, Søren Thuesen, Thomas Hermansen og Niels Højlund, alle i 20'erne og aktive kristne fra Århus-området. I en 16-fods-jolle sejler de ud, men ved 14-tiden knækker en slange til bådens motor af sin tilkobling, og de unge kan ikke få den på igen.

Jollen begynder at drive med siden mod bølgerne. En dansk sejlbåd passerer dem 100-150 meter væk, men de sejlende ser ikke deres landsmænds fagter og hører ikke deres råb. 

Ifølge politichef Bjart Gabrielsen er det en kraftig sø, der skyller ind over båden og får den til at kæntre. De seks forsøger at holde fast i rælingen, men det er umuligt. Søren Thuesen dykker flere gange ned i det kolde vand for at få skoene af sine venner og hjælper dem med at få jakker og andet overtøj af, så de lettere kan holde sig oppe. I lang tid træder de vande, før de beslutter sig for at svømme mod land. Efter tre kilometer mister Søren og Niels de fire andre af syne.

Læs hele rekonstruktionen her

Præst til mindegudstjeneste: Fire herlige ungdomsliv blev afbrudt

"Vi rystes langt ned i vores livssyn med denne tragedie. Når noget så forfærdeligt som dette kan ske, kan hvad som helst ske." 
 
Ordene kommer fra sognepræst Leif Kristiansen sent onsdag eftermiddag. Han står foran flere end 600 mennesker, som er samlet i Citykirken i det vestlige Århus, og har netop indledt sin prædiken. En prædiken, der skal forsøge at sætte ord på den tragedie, som indtraf onsdag den 18. august i den sydnorske skærgård, hvor seks unge, danske mænd forliste i en jolle, og kun to overlevede. 

"Seks unge mennesker tog af sted på ferie til Norge. Der var fællesskab, fint vejr, smukke omgivelser, svedehytte, fælles andagt og skæg og ballade. Man kunne næsten ikke ønske sig det bedre. Og så sker katastrofen. Kun to redder sig med nød og næppe i land. Derfor er vi her i dag. Fire herlige ungdomsliv blev afbrudt," prædiker Leif Kristiansen.

Den propfyldte kirke lytter lydløst. Kun små snøft bryder præstens prædiken. Fingre knuger papirlommetørklæder våde af tårer. Hænder tørrer kinder tørre for tårer. 

Læs hele reportagen fra mindegudstjenesten her 

Frygt ikke, tro kun

"Takken giver lindring til det sorgfulde øje, glans til det trætte og blødhed til det bitre. Det forbedrer synsevnen, så du kan se det gode, som livet giver dig." Biskop Martin Lönnebo

Elsebet Hermansen læser linjerne fra Martin Lönnebos bog "Væven". Det er flere år siden, hun første gang satte streg under citatet, men nu er ordene forsynet med to blyantstreger.

I august forsvandt hendes 23-årige søn, Thomas Hermansen, i forbindelse med en bådulykke ved Mandal i Norge. Siden ulykken er Martin Lönnebos ord om takken, som kan give lindring til det sorgfulde øje, blevet afgørende.

"Selvom jeg som udgangspunkt ikke synes, der er noget som helst at takke for, hjælper Lönnebos ord mig til at vende mit blik, så jeg fylder mig med det, jeg kan takke for. I flere situationer har jeg fået øje på Guds godhed i min smerte," siger Elsebet Hermansen. 

I morgen er det juleaften, og der er glæde og forventning i den kølige decemberluft. I landets kirker vil englenes hilsen til hyrderne på marken ved Betlehem blive læst op: "Frygt ikke! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket: I dag er der født jer en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren." 

Men hvordan lyder julens forventningsfulde proklamation af frelserens fødsel, når man bærer på en sorg?

Læs hele interviewet med den afdødes mor her  

Niels mistede fire venner på havet: Jeg er taknemmelig for at kunne tale om angsten i datid

Lærer Niels Højlund, 29 år, ejer en særlig evne til at fortælle, og den egenskab forfinede han i de år, hvor han var pædagogmedhjælper i børnehaven Charlottehøj i Aarhus. Han fortalte om sørøveren Krabbe-Lars, som han gjorde levende for børnene i daglige fortællinger.

En skikkelse, der ikke skyede nogen midler i jagten på skatten og altid kom godt hjem trods kæntringer og stormvejr. Halvanden uge efter at Niels Højlund i 2010 havde fortalt børnene om heltmodige Krabbe-Lars, befandt han sig i sit eget stormvejr og så sine venner forsvinde.

”Mine historier om Krabbe-Lars handlede aldrig om at stå med smerten, sorgen, tabet og frygten i hænderne. Hvad gør man, når man bare taber?”, spørger Niels Højlund. 

På tirsdag er det fem år siden, at fire unge danske mænd omkom ved en kæntringsulykke i Norge. Niels Højlund og vennen Søren Thuesen overlevede. Aftalen er, at vi ikke skal tale om dramaet på havet den eftermiddag, men om, hvordan man rejser sig, når man bliver lagt ned af en voldsom ulykke.

Læs hele interviewet med Niels Højlund, der overlevede kæntringen, her  

Aarhus Valgmenighed første gudstjeneste efter ulykken blev brugt til at markere tragedien i Norge. Alle seks unge mænd var tilknyttet det århusianske kirkemiljø. Foto: Axel Schütt
Flere end 600 mennesker var mødt op i Citykirken i Århus for at sige farvel til de fire kirkeaktive unge mænd, der druknede i Norge. Foto: Søren Kjeldgaard
Hver morgen tænder Elsebet Hermansen et lys ved det billede af Thomas, som står på hylden over slagbænken, og hun mærker, at tårene er lige under overfladen. Foto: Flemming Jeppesen/Fokus
Foto: Flemming Jeppesen/Fokus