5 gode råd til at håndtere et barns sorg

Der er aldrig et et rigtigt tidspunkt at tale med en, der sørger, så man må kaste sig ud i det, siger Preben Engelbrekt fra Børn, Unge & Sorg Foto: Børn, Unge og Sorg

Kender du et barn eller en ung person, der har oplevet et dødsfald i familien? Her er fem gode råd til, hvad der kan være godt at gøre ifølge sorgekspert Preben Engelbrekt

Det kan være svært at vide, hvad der er det rigtige at sige, når man står over for en, der har mistet en kær. Nogle oplever situationen som akavet, andre undgår helt en samtale. Døden er et svært emne at tale om for de fleste, især når den kommer tæt på.

Sådan oplever i hvert fald mange, der selv har mistet eksempelvis en mor eller en far eller et barn, andres reaktioner.

Hvert år mister godt 6000 børn og unge under 28 år en far eller mor. Ofte møder de en tavshed efter døden, selv fra de nærmeste, som er med til at forværre sorgprocessen.

Preben Engelbrekt har over 20 års erfaring med sorgbehandling for børn og unge og er i dag direktør for Børn, Unge & Sorg.

Her kan du læse hans bedste råd til, hvad man bør, og hvad man ikke bør gøre, når man står over for et barn eller en ung, der har mistet et familiemedlem.

1. Lad aldrig som ingenting

Mange undgår at tale med en sorgramt om deres sorg, fordi de er bange for at gøre ondt værre. Du er måske bange for at spørge ind til noget, som vil gøre vedkommende ked af det.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal håndtere en bestemt situation, så spørg hellere direkte end at lade som ingenting. Du har enten som ven eller bekendt en forpligtelse til ikke lade som ingenting. Hvis du ved, at en anden har mistet en far eller en mor, er det vigtigt at få sagt, at du har den viden.

2. Hold dig ikke tilbage

Du skal som sagt ikke være bange for at gøre den sørgende ked af det. Hvis den sørgende begynder at græde, er det fordi, han eller hun er ked af det i forvejen. Frygt ikke at ruske op i nogle følelser. For de er der alligevel. Det er bedre at sige, at du ved, hvad der er sket og spørge, om der er noget, den, der har mistet, har lyst til at snakke om.

Alene det, at tilkendegive at du ikke lader som ingenting, er en hjælp. Så må du teste den, du taler med, og finde ud af, hvad de har brug for og hvordan.

3. Sig noget nu og ikke senere

Der er aldrig et rigtigt tidspunkt at spørge en sorgramt om, hvordan det går. Så du må som nævnt bare kaste dig ud i det.

Det bliver sværere at tage hul på samtalen, jo længere tid der går. Det er snarere mærkeligt at komme senere efter nogle måneder eller længere. Du kan lige så godt tage tyren ved hornene så hurtigt som muligt.

En måde er at være helt direkte og sige: "Jeg vil gerne tale med dig og høre, hvordan du har det. Er det et godt tidspunkt nu?" Det kan også være i orden ikke at vide, hvad man skal sige, og så du kan følge op med: "Jeg ved ikke hvad jeg skal sige, men jeg vil gerne støtte dig." Eller: "Jeg er usikker på hvad du har brug for."

4. Regn ikke med at sorgen forsvinder

Sorgens styrke aftager for de flestes vedkommende med tiden, men man har sorgen med sig resten af sit liv. Vores samfund er sådan skruet sammen, at mange går og tror, at sorg er overstået efter nogle måneder. Men typisk især for børn og unge går der først nogle måneder, før sorgen rammer aller hårdest, og de forstår, at mor eller far aldrig kommer tilbage.

Sorg tager tid og lang tid. Det er ikke noget, man gennemlever eller får overstået, og det kommer frem i tide og utide i forskellige afskygninger.

Især til familiebegivenheder som jul, fødselsdage og konfirmationer kan der komme en ny form for sorg frem, selvom der er gået noget tid. Til disse arrangementer skal du også huske at tale om den døde. Det kan være en god måde at have dem til stede. Du kan huske på, hvad den afdøde mor ville have sagt, hvis hun var i live og med.

Det kan hjælpe den efterladte og også gæsterne. Du kan lige så godt italesætte det, som alle til stede tænker på.

5. Hjælp den sørgende væk

Det er rigtig fint at huske at tale med den sørgende, men det er lige så vigtigt for sorgarbejdet at hjælpe med at finde pauser fra sorgen. Ingen kan holde sorgen ud døgnet rundt.

Du kan hjælpe med at skabe en distance til sorgen og finde et fristed, hvor sorgen ikke fylder. Tag den sørgende ud af dagligdagens rytmer, for eksempel til en fodboldkamp, som man altid har gjort. Du kan også skabe dette frirum i skolen, på arbejdspladsen eller til en fest. Det gælder også umiddelbart efter tabet.

Hvis du vil læse mere om sorg, kan du få adgang til vores sorgpakke ved at klikke på linket neden for.