De Ti Buds etik

Skulptur foran Vor Frue Kirke, København, af Moses med De Ti Bud på stentavle. Foto: Kristian Djurhuus

De Ti Bud i Det Gamle Testamente indeholder både religiøse og etiske bud. En god huskeregel er: De tre første bud handler om Gud, resten om næsten, skriver professor og dr. teol. Kirsten Nielsen

Spørgsmål om De Ti Bud

Hvilke etiske regler er der ifølge De Ti Bud?

Venlig hilsen,
Sascha Sørensen

Svar fra professor og Dr. Teol.

Kære Sascha

Tak for dit spørgsmål om De Ti Bud.

Budene findes i Det Gamle Testamente i Anden Mosebog kapitel 20. De første bud handler om forholdet til Gud: Det er ikke tilladt at dyrke andre guder eller lave gudebilleder. Det er ikke tilladt at bruge Guds navn til løgn, det vil sige sværge falsk i retssager, og helligdagen skal holdes hellig. Disse bud vil man normalt kalde religiøse bud.

Resten drejer sig derimod om forholdet mellem mennesker indbyrdes og er egentlige etiske bud.

Det begynder med et påbud: Ær din far og din mor, hvilket dengang primært betød at tage sig af forældrene på deres gamle dage. Resten er forbud og angår drab, ægteskabsbrud, tyveri, falsk vidnesbyrd, begær efter andres hus, hustru, medarbejdere eller ejendom i det hele taget.

Du har muligvis lært budene lidt anderledes i skolen. I den lutherske tradition regner vi normalt ikke forbuddet mod at lave billeder af Gud med. Til gengæld deler man så det sidste bud (forbuddet mod at begære) i to, så der stadig er Ti Bud. Derfor lærte jeg i sin tid i skolen denne huskeregel: De tre første bud handler om Gud, resten om næsten.

Med venlig hilsen,
Kirsten Nielsen
Kirsten Nielsen er professor, dr. teol i Det Gamle Testamente ved Aarhus Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.