Hvad er forskellen på 'utroskab'og 'ægteskabsbrud'?

"Det 7. Bud retter sig mest mod mænd: Mænd må ikke have sex med andre mænds koner (men gerne med andre kvinder). Gifte kvinder måtte ikke have sex med andre mænd end deres ægtemand. Til gengæld havde de så også krav på det," skriver religionsforsker og panelist ved religion.dk, Hans Jørgen Lundager Jensen. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Utroskab forudsætter et parforhold, men ikke nødvendigvis et ægteskab, og De Ti Bud fra Det Gamle Testamente taler alene om ægteskab, svarer religionsforsker Hans Jørgen Lundager Jensen

Spørgsmål om De Ti Bud

Mit spørgsmål er angående De 10 bud.

Når jeg læser om De 10 Bud på dansk, hedder Det 7. bud: "Du må ikke bryde et ægteskab".

Når jeg ser en engelsk udgave, er Det 7. Bud: "You shall not commit adultery". Du skal ikke begå utroskab.

Er der ikke en forskel på at bryde et ægteskab og på utroskab?

Med venlig hilsen,
Christina

Svar fra religionsforsker

Kære Christina

I følge The Oxford American Dictionary betyder 'adultery':

"Voluntary sexual intercourse between a married person and a person other than his or her spouse".

Frivilligt seksuelt samkvem mellem en gift person og en person, der ikke er hans eller hendes ægtefælle. 'Voluntary' understreges for at skelne det fra voldtægt. Med 'bryde etægteskab' menes det samme.

Der er derfor ingen forskel mellem den danske og den engelske betydning. Til gengæld er der den forskel mellem 'utroskab' og 'ægteskabsbrud', at 'utroskab' forudsætter et parforhold, men ikke nødvendigvis et ægteskab.

De Ti Bud fra Det Gamle Testamente taler alene om ægteskab. Mens det i vore dage normalt er sådan, at et kærlighedsforhold kan blive til ægteskab, var det normale i oldtidens Israel det omvendte.

To unge mennesker blev gift (ved et arrangeret ægteskab), og så kunne kærligheden komme bagefter, måske. Der har sikkert været unge mennesker, der var kærester, uden at forældrene havde været ind over, men det er irrelevant for Moseloven.

Buddet imod ægteskabsbrud retter sig i øvrigt mest mod mænd: Mænd må ikke have sex med andre mænds koner (men gerne med andre kvinder). Gifte kvinder måtte ikke have sex med andre mænd end deres ægtemand. Til gengæld havde de så også krav på det.

Med venlig hilsen,
Hans Jørgen Lundager Jensen
Religionsforsker og panelist ved Religion.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.