Hvordan var Jesu forhold til sin far?

Jesus gør ikke noget, som han ikke har set sin far gøre eller er overbevist om, at Faderen har sendt ham for at udføre. Derfor kunne han for eksempel tilgive synd på Guds vegne, skriver Birgitte Graakjær Hjort

I Johannesevangeliet bliver der især lagt vægt på at fortælle, at Jesus og Gud er ét. Jesus gør kun det, som hans far vil have ham til, svarer sognepræst Birgitte Graakjær Hjort

Spørgsmål:

Kære kristendom.dk

Jeg sidder med et projekt, der omhandler faderrollen, og især hvordan Jesu forhold var til Gud som far.

LÆS OGSÅ: Gud er vores far

I denne forbindelse, vil jeg gerne vide hvad der står i det Nye Testamente omkring dette forhold?

Med venlig hilsen
Nina

Svar:

Kære Nina

Når du vil beskæftige dig med det emne, vil jeg anbefale dig at læse Johannesevangeliet igennem. Det tager ikke ret lang tid, og der er masser af steder, hvor lige præcis det her emne bliver taget op.

LÆS OGSÅ: Hvorfor siger kristne, at Jesus er Gud?

Der bliver især lagt vægt på at fortælle, at Jesus og Gud er ét. Sønnen og Faderen er ét.

Det indebærer mindst to ting: Jesus gør kun det, som Faderen vil have ham til at gøre. Og Faderen kan vi som mennesker ikke lære at kende andre steder end gennem hans søn. Lad mig uddybe begge dele:

Jesus gør ikke noget, som han ikke har set sin far gøre eller er overbevist om, at Faderen har sendt ham for at udføre. Og han siger ikke noget, som han ikke kan sige på sin fars vegne.

Derfor kunne han for eksempel tilgive synd på Guds vegne. Jesus siger gentagne gange, at han er sendt af Faderen. Det indebærer, at Jesus som Guds søn optræder som den eneste, der har guddommelig fuldmagt over for mennesker, og som den eneste, der repræsenterer Gud fuldt ud i verden (Johannes kap. 5, vers 19ff).

Jeg bruger ofte en bestemt sætning, som jeg lærer mine konfirmander udenad, når det gælder det her emne. Og sætningen lyder: I Jesus møder vi Gud.

LÆS OGSÅ: Hvorfor kaldes Jesus 'Guds lam'?

Men det gælder så at sige også den anden vej rundt: Mennesker kan dybest set ikke lære Gud at kende andre steder end gennem Jesus. Kun i Jesu person kan mennesker se, høre og forstå, hvem Gud er (Johannes kap. 1, vers 18).

Så Sønnen og Faderen er ét samtidig med, at de er to personer.

Hvis du vil arbejde videre med emnet og gå ud over Det Nye Testamente, så udvikler der sig i de første århundreder i kirkens historie nogle interessante debatter om, hvordan de kan være ét, når de samtidig er to forskellige personer. Så ved du, at der også er noget at gå videre med, hvis du skulle få lyst til det.

Med venlig hilsen
Birgitte Graakjær Hjort
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.