LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Hvad betyder placeringen af Jesu fødder på krucifikser?

Vedrørende forskellige udformninger af Kristus på korset er der flere traditioner. De tidligste krucifikser, vi har her i Norden, viser den sejrende Kristus, der næsten står foran sit kors, skriver Sissel F. Plathe Foto: Arkiv

Oftest ser vi højre fod over den venstre. Den eneste undtagelse er nogle af de krucifikser, som blev benyttet i Birgittinerklostre, svarer kunsthistoriker Sissel F. Plathe

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvilken betydning har det - om nogen - på et krucifiks, om Jesu korslagte fødder har højre fod over venstre eller omvendt, eller om fødderne er placeret ved siden af hinanden?

Venlig hilsen
Harry Jansen

Svar:

Kære Harry

Vedrørende forskellige udformninger af Kristus på korset er der mange slags, og der er flere traditioner.

LÆS OGSÅ: Korset er ikke kun et symbol

De tidligste krucifikser, vi har her i Norden, viser den sejrende Kristus, der næsten står foran sit kors.

Vort ældste krucifiks, Åby-krucifikset, som befinder sig på Nationalmuseet, viser Kristus med kongekrone og åbne øjne.

Der er kun nagler gennem hans hænder, mens fødderne er placeret ved siden af hinanden på et suppedanium, en slags fodstøtte.

Senere, blandt andet på krucifikset på Hornebogen fra omkring 1200, gengives Kristus med en fire nagler, en gennem hver fod, der er placeret ved siden af hinanden, og en gennem hver hånd.

LÆS OGSÅ: Krucifikset og dets mange betydninger

Lige efter 1200 ses en anden type, hvor Kristus er korsfæstet til korset med tre nagler og efter 1215, hvor der på Laterankoncilet blev besluttet, at Kristus var blevet korsfæstet med tre nagler, er det den altdominerende type.

Oftest ser vi højre fod over den venstre. Den eneste undtagelse er nogle af de krucifikser, som blev benyttet i Birgittinerklostre.

Ifølge Birgittas vision blev Kristus naglet til korset med fire nagler, men fødderne var ikke placeret ved siden af hinanden, men venstre fod over den højre. Et af de bedste eksempler på denne type findes fremdeles i Maribo Domkirke.

LÆS OGSÅ: Se korsets mangfoldige udtryk

Med venlig hilsen
Sissel F. Plathe
Kunsthistoriker og kirkekonsulent ved Nationalmuseet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.