Er Gud kun til stede i katolske kirker?

Jeg er sikker på, at kristne i andre kirker også oplever Guds nærvær meget stærkt og reelt, skriver katolik Iben Thranholm. Foto: Foto: Sxc.hu

Gud kan vi møde overalt, svarer katolik Iben Thranholm. Men vi kan være sikre på, at Jesus er til stede i brødets skikkelse i de katolske og ortodokse kirker

Spørgsmål:

Jeg har lige læst Iben Thranholms indlæg "Gud er personligt til stede i kirkerummet". Vil det sige, at han ikke er til stede i andre end katolske kirker, da disse jo ikke har et tabernakel?

Boris Nilsson

Svar:

Kære Boris Nilsson

Jo, bestemt. Gud er allestedsnærværende. Derfor kan man møde ham overalt - i andre kirker, i naturen, i bilen. Tænk på Paulus, der på landevejen til Damaskus bliver blændet af et stærkt lys og oven i købet hører Jesu stemme.

Vi kan også møde Gud i vores indre, i vores hjerte. Men det som gør sig gældende i både Den katolske Kirke og i Den ortodokse Kirke er, at man med sikkerhed kan vide, at Jesus er til stede i det indviede brød, som opbevares i tabernaklet.

Jesus selv har sagt, at han altid vil være til stede i brødets skikkelse, fordi det er hans legeme. Det sikrer en objektivitet i kirken, som ikke er afhængig af mennesker og deres evne til at tro på Gud.

Men det udelukker som sagt ikke, at Gud ikke kan vise sig eller være til stede andre steder. Jeg er sikker på, at kristne i andre kirker også oplever Guds nærvær meget stærkt og reelt.

Bedste hilsner
Iben Thranholm
Katolik og programmedarbejder, DR Jylland