Hvad er forskellen på folkekirken og den russisk-ortodokse kirke?

Der er forholdsvis stor forskel på den russisk-ortodokse kirke og den danske folkekirke, hvilket man også vil opleve, hvis man går til gudstjeneste i de to kirker, svarer Thorsten Rørbæk.

Den russisk-ortodokse kirke tilhører den ortodokse kirkefamilie, mens den danske folkekirke er en luthersk kirke, svarer teolog Thorsten Rørbæk

Spørgsmål:

Kære Thorsten Rørbæk

Min russiske hustru og jeg blev viet på Odense Rådhus i januar måned, og nu kunne vi også godt tænke os at blive kirkeligt velsignet.

Jeg har forgæves ledt efter forskellen på den danske kirke og den russiske ortodokse kirke. Kan du fortælle mig, hvad forskellen er på disse to kirker?

Min hustru bliver ved samme lejlighed døbt.

På forhånd tak.

Venlig hilsen
Tonniy

Svar:

Kære Tonniy

Tak for dit spørgsmål.
Ud fra dit spørgsmål tillader jeg mig at antage, at du med den danske kirke mener den danske folkekirke.

Der er forholdsvis stor forskel på den russisk-ortodokse kirke og den danske folkekirke, hvilket man også vil opleve, hvis man går til gudstjeneste i de to kirker.

LÆS OGSÅ: Forskelle mellem katolsk og protestantisk tro

Den russisk-ortodokse kirke tilhører den ortodokse kirkefamilie. I år 1054 deltes den daværende kirke i to og blev til det, vi i dag kender som den ortodokse kirke og den katolske kirke.

Den ortodokse kirkefamilie er organiseret som territoriale kirker (for eksempel serbisk-ortodoks, græsk-ortodoks mv.), og den russisk-ortodokse kirke er den største af de ortodokse kirker, hvilke især er udbredte i Østeuropa og på Balkan.

Den danske folkekirke er en luthersk kirke. Det vil sige, at den blev til på baggrund af den tyske reformator Martin Luthers tanker, som førte til, at de lutherske skilte sig ud fra den vestlige, katolske kirke (reformationen blev indført i Danmark i 1536).

Selvom den russisk-ortodokse kirke og den danske folkekirke er forskellige, har man en fælles tradition vedrørende den tidlige udvikling i læresynspunkter, for eksempel har man de oldkirkelige trosbekendelser til fælles.

I øvrigt er både den russisk-ortodokse kirke og den danske folkekirke medlemmer af Kirkernes Verdensråd, som er den største kirkelige samarbejdsorganisation.

Læs mere om ortodoks kristendom her

Med venlig hilsen
Thorsten Rørbæk, teolog og medarbejder i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.