Hvordan foregår et pavevalg?

Farven på røgen viser offentligheden, om der er fundet en nye pave. Er røgen sort, er de endnu ikke nået til enighed. Når den hvide røg kommer, har verden fået en ny pave. Foto: GIUSEPPE GIGLIA

Når en pave er død, og der skal vælges en ny, mødes kardinalerne, som er udpeget af paven og kommer fra alle verdensdele, i Det Sixtinske Kapel og stemmer om, hvem der skal være den nye pave. Når han er valgt, kommer hvid røg

Spørgsmål om valg af pave

Kære brevkasse

Hvordan foregår et pavevalg?

Med venlig hilsen
Anders

Svar fra katolsk diakon

Kære Anders

Måske er det godt at begynde bagfra, for et pavevalg slutter med at der fra balkonen ved Peterskirken i Rom lyder: "Annuntio vobis gaudium magnum! Habemus Papam!", det vil sige: "Jeg meddeler jer en stor glæde! Vi har en pave!"

To uger efter den gamle pave er død, mødes kardinalerne til konklave (pavevalget) i Det Sixtinske Kapel for at vælge apostlen Peters næste efterfølger.

Kardinalerne er udpeget af paven og kommer fra alle verdensdele. For at kunne vælge en ny pave og for at kunne vælges til ny pave må man ikke være over 80 år.

Når kardinalerne vælger en ny pave, foregår det for lukkede døre. Det er et levn fra gamle dage, hvor diverse konger og andre ville blande sig i, hvem der skulle vælges.

Der gennemføres afstemninger, hvor hver kardinal på en seddel skriver navnet på den kardinal, han ønsker som pave. Denne procedure gennemføres, indtil én af dem har opnået et flertal på 2/3 af stemmerne.

For nogle år siden fortalte en kardinal mig, at der i praksis kun er 3-4 reelle kandidater, som har det, der skal til, for at blive valgt til pave.

Efter hver afstemning brændes stemmesedlerne, og farven på røgen viser dem, der venter udenfor, om der er opnået enighed om en ny pave. Der kommer sort røg op, hvis afstemningen ikke har givet resultat, og hvid, når der er valgt en ny pave.

Den nye pave skal formelt bekræfte, at han ønsker at påtage sig valget. Han spørges: "Accepterer De valget af egen, fri vilje?" Besvarer den valgte dette med "Accepto", er han den nye pave fra dette øjeblik.

Næste spørgsmål lyder: "Hvilket navn ønsker De at blive kaldt?", hvortil den nye pave svarer med det navn, han ønsker at antage. Det navn, den nye pave vælger, siger ofte noget om hvad der er vigtigt for ham.

For eksempel valgte den nuværende pave navnet Benedict. Det er navnet på Europas værnehelgen, og dermed viste paven, at han gerne ville gøre en særlig indsats for troen i Europa.

Med venlig hilsen
Kaare Nielsen
Katolsk diakon