Kan man få lov at betale mere i kirkeskat?

Som skatteopkrævningssystemet er indrettet, er der aktuelt ingen muligheder for gennem kirkeskatten at give et ekstra bidrag i kirkeskat. Det kunne ellers være en relevant idé, mener Kaj Bollmann Foto: colourbox.com

Nej, det kan man ikke. Men du kan undersøge, om din kirke har en støttekreds, eller om der findes en lokal fond, der støtter kirkens arbejde, svarer sognepræst Kaj Bollmann

Spørgsmål:

Kære kristendom.dk

Jeg har læst lidt om, at det er blevet meget nemmere at melde sig ud af folkekirken. Dette skræmmer mig, da jeg er en af dem, der gerne vil beholde vores flotte kirker.

Nu hvor man kan melde sig nemt ud, burde man så ikke også have en mulighed for at sætte sin kirkeskat op? Ved I noget om dette - findes muligheden måske allerede?

Med venlig hilsen
Signe E. Mortensen

Svar:

Kære Signe

Som skatteopkrævningssystemet er indrettet, er der aktuelt ingen muligheder for gennem kirkeskatten at give et ekstra bidrag i kirkeskat.

LÆS OGSÅ: Hvorfor skal man betale for sit medlemskab af folkekirken?

Det kunne ellers være en relevant idé. Mange tror jo, at kirkebygningerne vedligeholdes af staten eller kommunen, så de tror fortsat, at de er med til at vedligeholde kirkerne som kulturminder, selvom de melder sig ud af folkekirken. Men det er de ikke, for næsten al kirkevedligeholdelse betales over kirkeskatten.

I Tyskland, hvor der jo har været en udmeldingsbølge i kølvandet på genforeningen mellem Øst- og Vesttyskland, er der mange steder opstået støtteforeninger til vedligeholdelse af kirken, hvor folk melder sig ind og betaler bidrag, netop af samme årsag.

I Danmark er der få eksempler på det samme. Men det vil måske være noget, man kommer til at se mere til, for kirkeskatteindtægterne daler jo nogle steder.

LÆS OGSÅ: 5 vigtigste ting at vide om kirkeskat

Du kan undersøge, om din kirke har en sådan støttekreds, eller der på anden vis er en lokal fond, der støtter kirkens arbejde. Hvis det ikke er tilfældet, er den eneste måde, du kan komme af med dine gode intentioner på, selv at lave en sådan!

Med venlig hilsen
Kaj Bollmann
Sognepræst, bestyrelsesmedlem i Kirkeligt Centrum og tidligere generalsekretær i Kirkefondet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.