Spørg

Hvorfor er der fire søndage i advent?

Advent med fire søndage, som en mental forberedelse til julens fejring af Kristi fødsel, blev fastlagt af liturgiens store systematiker, pave Gregor den Store, omkring år 600, svarer sognepræst Niels Jørgen Kobbersmed.

Der er eksempler på både fem og seks adventssøndage, men langt overvejende sejrede ordningen med de fire adventssøndage, svarer sognepræst Niels Jørgen Kobbersmed

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Ved du, hvorfor der lige er fire søndage i advent?

Venlig hilsen
Lene

Svar:

Kære Lene

Advent med fire søndage, som en mental forberedelse til julens fejring af Kristi fødsel, blev fastlagt af liturgiens store systematiker, pave Gregor den Store, omkring år 600.

Men det var langt fra alle steder, man fulgte dette forslag, og man havde slet ikke på det tidspunkt et fast forordnet kirkeår.

LÆS OGSÅ: Hvad er et kirkeår?

Der er eksempler på både fem og seks adventssøndage, men langt overvejende sejrede ordningen med de fire adventssøndage begyndende med den søndag, som falder nærmest den 30. november, det vil sige 27. november til 3. december.

LÆS OGSÅ: Hvor kommer adventskransen fra?

Når der senere er skrevet salmer om adventskransens fire lys, for eksempel Den Danske Salmebog 87, er det ikke en historisk forklaring, men et forsøg på at tolke en langt senere kristen sædvane meningsfyldt.

Med venlig hilsen
Niels Jørgen Kobbersmed
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.