Spørg

Hvad sker der, når dæmoner angriber?

"Jeg tror på, at det har betydning for den enkelte af os at være døbt med den kristne dåb, hvor man får tegnet korsets tegn både for sin pande (sind) og sit bryst (hjerte og krop) som et vidnesbyrd om et tilhørsforhold til Jesus Kristus. Og bøn og forbøn i Jesu Kristi navn er bestemt en mægtig kraft på rette tid og sted", skriver teolog og psykolog Anton Eg Andersen.

Som kristne behøver vi ikke frygte dæmoniske kræfter, men vi gør vel i at have respekt for, at en sådan virkelighed findes, svarer teolog og psykolog Anton Eg Andersen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Kan I fortælle mig om, hvordan dæmoniske angreb kan virke hos personer?

Venlig hilsen
Niels-Jørgen

Svar:

Kære Niels-Jørgen

Spørgsmålet om dæmoni er efter min mening et vanskeligt spørgsmål, som kræver et nuanceret svar, for at det ikke bare skal ende i et ufrugtbart slagsmål mellem ydersynspunkterne: Tror på kontra tror ikke på en ond og destruktiv dæmonisk virkelighed.

Der er bestemt også en psykologisk vinkel på emnet i form af spørgsmålet om "udefra kommende kontra indefra kommende destruktivitet", hvor nogle menneskers selvdestruktive adfærd i form af selvdestruktive tanker, handlinger og følelser, er et ofte set fænomen.

LÆS OGSÅ: Kan døbte mennesker blive besat af dæmoner?

For nogle (både sjælesørgere, forbedere og klienter) er det nemmere at leve med, hvis det tilskrives en udefra kommende dæmonisk virkelighed. Og her risikerer man let i sin misforståede nidkærhed at komme til at gøre mere skade end gavn - nogle gange stor skade - med ulykkelige, uforløste og ikke hjulpne mennesker til følge. Og der, hvor det så tilskrives patientens manglende tro, går det helt galt.

Det kræver stor visdom og indsigt at være sjælesørger for mennesker, som i virkeligheden er psykiatriske patienter, og som naturligt nok også søger sjælesorg og forbøn for deres lidelser.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er kristne så bange for Satan?

Med det sagt, så mener jeg, at der findes onde, destruktive kræfter, som kan gribe menneskers sind. Derfor skal man ikke lege med det okkulte eller invitere destruktive kræfter inden for i sit sind og sit liv.

Man risikerer at åbne op for noget, som man ikke kan styre, så det tager magten i ens liv. På samme måde som ludomani, hvor der er tale om spillelidenskab, som bliver til en form for besættelse - desværre et tiltagende problem på grund af grådige menneskers jagt på profit igennem udbud af spil. Jeg mener, at det er vigtigt, at tilgangen til sådanne tilfælde først og fremmest er sjælesorg og psykoterapi.

Som kristne behøver vi ikke frygte dæmoniske kræfter, men vi gør vel i at have respekt for, at en sådan virkelighed findes.

Jeg tror på, at det har betydning for den enkelte af os at være døbt med den kristne dåb, hvor man får tegnet korsets tegn både for sin pande (sind) og sit bryst (hjerte og krop) som et vidnesbyrd om et tilhørsforhold til Jesus Kristus. Og bøn og forbøn i Jesu Kristi navn er bestemt en mægtig kraft på rette tid og sted.

Bedste hilsener
Anton Eg Andersen
Psykolog og præst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.