Spørg

Har den katolske og ortodokse kirke samme helgener?

Den ortodokse kirke opfatter ikke en helgen som et perfekt menneske, men som et menneske, der i særlig grad har taget imod Kristus, og som Kristus derfor kan virke uhindret igennem, skriver Kristian Larsen, der er ortodoks kristen.

Den ortodokse og den katolske kirke er fælles om de helgener, der blev anerkendt frem til skismaet i det elvte århundrede, svarer ortodokse Kristian Larsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Har den katolske kirke og den ortodokse kirke samme helgener?

Med venlig hilsen
Martin

Svar:

Kære Martin

Den ortodokse og den katolske kirke er fælles om de helgener, der blev anerkendt frem til skismaet i det elvte århundrede.

LÆS OGSÅ: 10 berømte helgener

Det betyder blandt andet, at langt hovedparten af vestlige helgener regnes for hellige i den ortodokse kirke heriblandt for eksempel Olav den hellige.

Den ortodokse kirke opfatter ikke en helgen som et perfekt menneske, men som et menneske, der i særlig grad har taget imod Kristus, og som Kristus derfor kan virke uhindret igennem.

LÆS OGSÅ: Helgener findes stadig i folkekirken

Mange af disse mennesker har i sagens natur været ydmyge og anonyme og er derfor ikke blevet officielt anerkendt som helgener, men er det alligevel.

I en bredere forstand opfattes alle medlemmer af kirken for helgener.

Venlig hilsen
Kristian Larsen
Cand.scient.pol og ortodoks kristen

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.