LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Spørg

Findes nærdødsoplevelser?

Jeg har snakket med to, og de havde oplevet noget af det samme. At de oppefra så sig selv ligge i hospitalssengen. Og de mødte en lysende skikkelse og følte sig omsluttet af kærlighed, fortæller præst og retræteleder Lene Skovmark. Foto: Iris

På en måde kan man se døden som en overgang eller en port ind til det paradis, hvor vi skal se det, vi tror på, svarer præst og retræteleder Lene Skovmark

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Vi er to piger fra Kalundborg, der har projektuge om emnet nærdødsoplevelser. Vi har nogle spørgsmål, vi håber, du vil svare på:

Kender du til nærdødsoplevelser?

Tror du religion påvirker en nærdødsoplevelse?

Har folk snakket med dig om nærdødsoplevelser?

Hvorfor er folk bange for at dø, hvis de ifølge Bibelen kommer i Paradis?

Tror du på nærdødsoplevelser?

Med venlig hilsen
Caroline og Johanna

Svar:

Kære Caroline og Johanna

Det er nogle vigtige og store spørgsmål, I stiller. Her er mit bud.

Kender du til nærdødsoplevelser?
Jeg har ikke selv haft nærdødsoplevelser, men kender nogen, der har. Og har læst en bog om det.

LÆS OGSÅ: Et besøg på den anden side: himmeriget findes

Tror du på nærdødsoplevelser?
Ja, for det er jo noget, folk oplever, så det kan jeg ikke betvivle. Det sker jo i en tilstand mellem liv og død, og den eneste måde vi kan vide noget om det, er jo når folk fortæller, hvad de har oplevet.

Men der er jo en balance mellem at tro på det, folk siger og så være kritisk. Nogle gange kan underbevidstheden og ens fantasi også spille ind. Og der er mange forskellige oplevelser, så man kan jo ikke sige, at sådan og sådan er det bare.

Tror du religion påvirker en nærdødsoplevelse?
Jeg tror, at de tanker man har i forvejen om liv og død kan præge oplevelsen. Så hvis man er kristen, vil man måske se eller møde Gud og Jesus. Men jeg tror også, at Gud kan gribe ind og vise én noget helt andet, som man ikke kender til. For eksempel hører man om mennesker uden for den kristne sammenhæng, som pludselig ser Jesus og engle.

LÆS OGSÅ: Hvad siger islam om nærdødsoplevelser?

Har folk snakket med dig om nærdødsoplevelser?
Ja, jeg har snakket med to, og de havde oplevet noget af det samme. At de oppefra så sig selv ligge i hospitalssengen. Og de mødte en lysende skikkelse og følte sig omsluttet af kærlighed. Og at de måtte gennemgå hele deres liv og stå til ansvar, for hvad de havde gjort og tænkt. De blev afsløret, angrede og blev tilgivet på stedet.

Det synes jeg virkede meget stærkt. Og får mig til at tænke, at det nok er sådan, hvert menneske skal møde Gud på dommedag. At blive totalt afsløret og så tilgivet på samme tid.

Hvorfor er folk bange for at dø, hvis de ifølge Bibelen kommer i Paradis?
Jeg tror, man bliver bange, fordi man er menneske. Jesus, som var Guds søn, blev bange, fordi han også var menneske.

Vi kan være bange for, hvordan vi skal dø, om det gør ondt, bange for at slippe det vi kender. Måske har man bygget sin tro på nogle forkerte forestillinger og bliver bange for, om det holder. Eller måske har man hele tiden været lidt bange for Gud. Eller hvis man tror på muligheden for fortabelse, så er man måske ikke sikker i sin tro.

Men man hører også om nogen, der dør i tryghed og bare glæder sig til at komme "hjem til Gud". På en måde kan man se døden som en overgang eller en port ind til det paradis, hvor vi skal se det, vi tror på. Så på den måde er der kun noget at glæde sig til.

Mange hilsner fra
Lene Skovmark
Præst og retræteleder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.