Hvad er der efter døden?

Jeg tror, jeg vil møde Jesus og træde ind i en evighedstilstand, skriver Lene Østergaard. -

Præst og terapeut Lene Østergaard svarer på spørgsmål om nærdødsoplevelser og meningen med livet i kristendom.dks brevkasse

Spørgsmål:

Hej Lene Østergaard.

Vi er to piger fra Stillinge skole. Vi har en projektopgave om liv og død. Vi har nogle spørgsmål, som vi håber, du vil svare på:

Ved du noget om nærdødsoplevelser og hvis ja, hvilke?
Hvad er Deres holdning til meningen med livet?
Hvorfor er de fleste bange for døden, når man tror, at man kommer i Paradis?
Hvad tror du, der er efter døden?
Hvad mener du om dødshjælp?

Kærlig hilsen Oline og Louise

Svar:

Kære Oline og Louise

Hermed mine svar på jeres spørgsmål:

Ved du noget om nærdødsoplevelser og hvis ja, hvilke?

En meget nær bekendt har været død af et hjertestop og har fortalt mig om det. Det lød hverken dramatisk eller forfærdeligt, men jeg tror, hun er glad for at have fået forlænget sit liv, for hun har det godt og har en masse indhold i tilværelsen.

Der er en præst, der har skrevet en bog om sin nærdødsoplevelse: Kirsten Mørch-Nielsen, Lys bag døden. Jeg har ikke selv læst den endnu, men har tænkt mig at gøre det, for jeg har kun hørt positivt om bogen. Jeg har foreslået andre at læse den, som har været begejstrede. For det hænder jo, at jeg som præst taler med folk om, hvad de forestiller sig vil ske ved dødens grænse.

Hvad er Deres holdning til meningen med livet?

Jeg har den opfattelse at meningen med livet kommer udefra. Meningen kommer særligt fra de mennesker, som viser én kærlighed. Og det giver mening at gengælde kærligheden. Det har jeg fra en kristen forståelse af tilværelsen, som siger at elske og blive genelsket er et mål i livet.

Det er noget, jeg forsøger at gøre med Jesus som forbillede. Han mødte alle uden filter og fordomme og hjalp dem uden at forlange noget til gengæld. Men kærligheden kan også være svær, f.eks. hvis ens gode hensigter bliver afvist eller misforstået.

Hvorfor er de fleste bange for døden, når man tror, at man kommer i Paradis?

Selvom man tror på, at der er noget godt i vente efter døden, vil mange være bange for det ukendte. Det er nok især dødsprocessen, man er bange for, fordi man frygter at få stærke smerter. Der er også nogen, der er bange for, hvordan det skal gå ens pårørende. Eller som er kede af at skulle skilles fra dem.

Hvad tror du der er efter døden?

Jeg tror på Jesu Kristi dag. Når jeg dør, dør jeg. Der vil være mørke omkring mig, og jeg skal hvile. Men jeg tror, jeg vil blive vækket til en dejlig solfyldt morgen på en ukendt dag. Da skal jeg møde Jesus og træde ind i en evig salighedstilstand, hvor tiden vil være ophørt.

Jeg tror det vil være den samme fornemmelse, som når jeg vågner en smuk morgen og er glad, taknemmelig og forventningsfuld uden at vide hvorfor. Sådan forstiller jeg mig det.

Hvad mener du om dødshjælp?

Folk som er uhelbredeligt syge, skal have så meget smertestillende, at de ikke lider og har smerter. Det er det, man kan og må gøre, mener jeg.

Held og lykke med jeres opgave.

Lene Østergaard
Præst og terapeut

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.