Hvad er forskellen på en kirke og en katedral?

Ribe blev en klar nummer et, da Kristeligt Dagblads netbrugere stemte om Danmarks mest seværdige by. Her ses den ældste domkirke i det nuværende Danmark, udført i fin romansk byggestil. - Foto: Visitribe.dk

Det, som i andre lande kaldes katedraler, kalder vi i Danmark domkirker, skriver lektor i kirkehistorie Kurt E. Larsen i kristendom.dk's brevkasse

Spørgsmål:

Hvad er forskellen på en kirke, en katedral og en domkirke?

Hvad er det danske ord for en kirke, hvor der ikke længere foretages kirkelige handlinger (ikke nedlagt)?

Med venlig hilsen

Dorte

Svar:

En kirke er en bygning, der er indviet til gudstjenester og kirkelige handlinger enten i et bestemt sogn (sognekirke), eller for en særlig menighed (valgmenighed, hospitalsmenighed osv).

En domkirke i Danmark er først og fremmest en almindelig kirke, der er sognekirke for et almindeligt sogn i centrum af byen. Desuden virker den som hovedkirken i et stift og bruges af biskoppen til særlige anledninger på stiftsplan, fx ordination af nye præster. Forstavelsen dom- kommer af det latinske domus (hus), og henspiller på at der til stiftets fornemste kirke var knyttet et hus, hvor en del præster boede sammen i et arbejdsfællesskab.

Ordet katedral bruges ikke (længere) som betegnelse om nogen dansk kirke, for det som i andre lande kaldes katedraler, kalder vi domkirker. Ordet katedral går på kateder (stol), der igen har noget at gøre med, at biskoppen engang havde sin stol stående i denne kirke. Vi har en rest af ordet i Katedralskolerne, der er domkirkens gamle skoler.

Det sker meget sjældent, at en kirkebygning i Danmark ophører med at være en kirke. En kirke i OverLerte i Sønderjylland bruges nu til klokkemuseum, men der kan stadig udføres kirkelige handlinger, så det er stadig en kirke. På Læsø er man ved at omdanne Vesterø Havns kirke til helt andet formål. Der er kirken er nedlagt som kirke og kirkebygningen omdannet til andet formål.

Kurt E. Larsen, lektor i kirkehistorie

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.